Olavshallen var knapt halvfull da den musikalske legenden entret scenen søndag kveld.

Slik har det vært på de fleste konsertene på Europa-turneen som startet for en drøy uke siden. David Crosby må tydeligvis spille og synge seg fortjent til ny hengivenhet fra et større publikum.

Det vil han høyst sannsynlig klare i den formen han er nå; selv om han har en tendens til å etablere uvennskap i de fleste retninger og har en historie med rus og våpen som er alt annet enn tillitvekkende.

David Crosby har vært viktig i rocken siden han var med å starte The Byrds tidlig på 60-tallet, og Crosby, Stills, Nash (& Young) senere samme tiår. Han er en person det alltid er blitt snakket om, en som det er bygget myter rundt. Tidlig i settet fremførte han sin sang om en annen av rockens bad boys, Jim Morrison. Crosby ble så provosert av Oliver Stones myteforsterkende film om The Doors-vokalisten at han skrev «Morrison» i protest. Men mens Morrison endte som en av rockekulturens unge døde, er Crosby sammen med Keith Richards rockens mest kjente overlevere. Det er rørende å se ham nå, endelig har rockens kanskje mest påseilede igjen stø kurs.

Konsertens sterkeste øyeblikk var Crosbys introduksjon til «Delta» – en låt påbegynt i Crosbys hardeste junkie-periode og som Jackson Browne nærmest tvang ham til å skrive ferdig. At den ble ferdig, og spilt inn sammen med Graham Nash og Stephen Stills var et markant vendepunkt.

Bra band: David Crosby turnerer med musikere som kler hans musikalske ambisjoner.

Hvem kunne trodd den gangen, tidlig på 80-tallet, at Crosby skulle turnere over 35 år senere, med godmodig sjarm koblet med full vokal styrke og musikalsk stålkontroll.

Vriompeisen Crosby har anno 2018 en kosebamseutstråling med sin hvalrossbart, heklalue, rutatskjorte og bukseseler. Smilet er aldri langt unna.

Klassisk positur: David Crosby har vært blant rockens mest kjente utøver i godt over 50 år.

Kjernen i hans band er bandleder James Raymond (Crosbys bortadopterte sønn som han først møtte da James var 30) og gitarist Jeff Pevar. De tre utgjør trioen CPR som ga ut flere album på 90-tallet. Trommeslager Steve DiStanislao har vært med like lenge, mens Michelle Willis på keyboard og bassist Mai Leisz er ferskere samarbeidspartnere. Bandet er styggbra, og fungerer fint i rockere som «Thousand Roads», men trives spesielt godt når de får forske seg ut i atmosfærisk jazzrock.

Smilet på lur: David Crosby er blant rockens mest kjente vriompeiser. Men i olavshallen søndag hadde mannen med hvalrossbarten utstråling som en kosebamse.

Litt vel atmosfærisk kan det av og til bli, og på en strålende «Déjà Vu» fikk tre av bandmedlemmene solopartier. Fire av fem i bandet bidrar også med vokal, og det var gnistrende fin harmonisang. Kraftfull a capella på «What Are Their Names» fra Crosbys første soloalbum var konsertens første sterke politiske budskap.

Crosby fleipet med at han dessverre ikke hadde noen store hits å by på. Både i The Byrds og CSNY var det de andre som skrev hitene, han laget «the weird shit in between». Mye av denne «weird shit» har vist seg usedvanlig slitesterk, det fikk vi mange eksempler på det gjennom konserten. Repertoaret var gjennomtenkt, med fin balanse mellom nytt og gammelt, vart og kraftfullt – og med ingen åpenbare mangler.

Publikum tok varmt imot Crosby, og han må åpenbart ha kost seg. Spontant bestemte han seg for å ta sin mest kjente låt «Almost Cut My Hair» før det faste ekstranummeret «Ohio». Det er første gang han spiller den på årets turné. Like imponert var han kanskje ikke for allsangen samme publikum bidro med på «Ohio».

Crosby og bandet tok den i hvert fall helt ut på de to siste numrene, som hadde en direkte intensitet som kunne savnes i de mest fintspillende periodene av konserten. Jazzrock som grenser til flinkis har alltid vært en del av David Crosbys musikalske identitet, så det tok vi med på kjøpet på en så strålende kveld.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Dette fremførte David Crosby:

1. In My Dreams (CSN)

2. Morrison (CPR)

3. Naked In The Rain (Crosby & Nash)

4. Thousand Roads

5. At The Edge (CPR)

6. Guinevere (CSN)

7. What Are Their Names

8. Long Time Gone (CSN)

9. Déjà Vu (CSNY)

Pause

10. The Lee Shore (CSNY)

11. Homeward Through the Haze (Crosby & Nash)

12. Sky Trails

13. Delta (CSN)

14. Janet (Michelle Willis)

15. Eight Miles High (The Byrds)

16. Wooden Ships (CSN)

Ekstra:

17. Almost Cut My Hair (CSNY)

18. Ohio (CSNY)