Vi møter bokas hovedperson mens hun er innlagt ved et sykehus i Danmark. Det er ille fatt med Frmesk, kroppen har omfattende skader og hun klarer ikke å sove uten medisiner. Inn på sykeværelset dukker den unge legestudenten Darya opp. Som Frmesk har hun kurdisk bakgrunn og er utsatt for sterk kontroll av sin far som ringer henne ustanselig.

Mellom kvinnene oppstår det en sympati basert på det de deler av erfaringer, men der Darya velger å bøye seg for familien forstår vi at Frmesk har brutt med sin. Parallelt fortelles historien om Frmesks oppvekst i Irak. I denne skildringen er det besteforeldrene som står i sentrum. Like etter fødselen tar mormor Gawhar og morfar Darwesh den lille svakelige jenta til seg slik at hun ikke skal bli drept av sin ustabile far. For som jente blir hun ikke betraktet som av særlig verdi. Begrunnelsen henter landsbyens menn i religion.

I deres tolkning av islam kan kvinner straffes for selv de minste forseelser: En jente som blør igjennom buksa første gang hun prøver å sykle, lemlestes av sin far, en familiemor som smiler for mye betraktes som løsaktig og drepes av slektninger.

Underveis i boka tenker jeg at her er mye av den samme forskrudde logikken som i Margaret Atwoods dystopiske «Handmaids Tale». Det kan synes som om en særlig religion hersker, men egentlig er det bare rå maktbruk og menneskeforakt som sitter i førersetet. Selv om romandebutant Sara Omar deler fødested og -dag med sin hovedperson, understreker hun at det ikke dreier seg om en selvbiografi. Allikevel framstår fortellingen som veldig levende og med stor forklaringskraft.

Omar er en begavet forteller som gjør det uutholdelige til noe leseren kan tåle, for ikke alt er helt uten håp. Mormoren Gawhar har mot til å vaske kvinnene som drepes av sine egne familier. Hun er spennende og sammensatt. I motsetning til sin mann er hun svært gudfryktig og vil ikke kritisere islam. På samme tid handler hun etter en høyere indre moral når hun risikerer evig fortapelse for å gi kvinnene en verdig begravelse. En karakter som gjør dypt og varig inntrykk.

Anmeldt av MARIA ÅROLILJA RØ