-Jeg tror det har gått hull på noe de siste dagene. Et behov som har bygd seg opp over tid, og som er blitt utløst av flere sterke bilder og historier. Du ser det over hele Europa, sier Torodd Wigum.

Wigum, husdirigent for Trondheim Symfoniorkester og kunstnerisk leder for Trondheim Sinfonietta, tok initiativet til en støttekonsert etter å ha blitt sterkt berørt av flyktningkatastrofen som utspiller seg.

SE OGSÅ: - Har aldri sett slikt engasjement før

- Mennesker, ikke kroner og øre

Bølgen av initiativ de siste dagene fra private, bedrifter og organisasjoner har smitteeffekt. Selv begynte Wigum å lufte ideen via meldinger til venner på Facebook, og fikk umiddelbart enorm respons. Siden har det, ved hjelp av det store tempoet på sosiale medier, ballet voldsomt på seg. Nå er arrangementet blitt mye større enn han først så for seg.

-Folk har innsett at det ikke handler om kroner og øre. Flyktningene er mennesker som er her, i vannet, på veien og på togene. Det har truffet folk med full styrke. Alle har behov for å gjøre noe nå, i stedet for å vente på at noen andre ordner opp, mener han.

LES PÅ PLUSS: Trondheim bosetter flyktninger i rekordfart

LES PÅ PLUSS: Her er brødrene igjen på flukt i Europa

Luksusproblem

Tidlig i prosessen ble Vår Frue kirke valgt som sted for konserten, en avgjørelse som ikke kan endres selv om Wigum nå ser at de kunne fylt et mye større lokale. Nå jobber de i stedet på spreng for å få til en storskjermløsning der folk også utenfor kirken kan få ta del i det som skjer inne i kirkerommet. Wigum presiserer at konserten vil bli lang, antagelig rundt to og en halv time, derfor oppfordrer han til at publikum kan komme og gå underveis. Jo flere som får det med seg og jo flere som gir, jo bedre. Det skader neppe saken at det er meldt strålende vær kommende lørdag.

LES PÅ PLUSS: Får høre om tortur og båter som går under

-Vi kunne nok ha arrangert X antall lignende konserter. Heldigvis, eller dessverre, har det vært tidenes luksusproblem å få plass til alle som har ønsket å bidra, sier han.

Konserten starter kl. 18 lørdag, og publikum - om de ender opp inne eller ute - kan får oppleve Rasmus og Verdens beste band, Frode Fjellheim, Marianne Meløy, Gadjo Dilo, Gunnhild Sundli, fiolinsolist Marianne Thorsen, Conor Patrick, Espen Berg Trio, De Syngende Søstre og Svermerne, Apes & Babes, Voces del Sur, dansere fra Kompani Trondheim, korene Embla og Aurum - og ikke minst operakor og fullt symfoniorkester. Selv skal Wigum dirigere orkesteret, og ellers prøve å trekke i trådene etter beste evne. Programmet har fortsatt et par uavklarte poster, og det jobbes også med appeller underveis.

Oppfordrer til å gi

Wigum Presiserer at han ikke er medlem i noe politisk parti, og at han ikke ser på konserten som et innlegg i valgkampen. Konserten er gratis, men alle besøkende oppfordres til å gi penger til Flyktninghjelpen.

-Det er den organisasjonen vi har valgt å samarbeide med, men generelt må folk velge selv hvem de skal støtte, det viktigste er at folk gir, sier Wigum, som presiserer at alle som deltar gjør det gratis. Vår Frue kirke tar heller ikke leie for arrangementet.

- Først og fremst er dette for en god sak, at det kan oppstå flott kunst på kjøpet, er en bonus.