- Vi har laget sinnssykt mange figurer. En heter Svarten og en heter XYXYXYX, forteller Oskar (9) og Oonagh (7) Ivangen-Hagedal. De er søsken og bruker litt av lørdagen på Kosmokids, barneversjonen av filmfestivalen Kosmorama.

De sitter med hver sin smarttelefon og lager figurer via en app for Kosmokids. Figurene får navn og blir sendt ut i verden på storskjerm sammen med figurene som andre lager. Tett i tett sitter unger på knær foran storskjermen i foajeen på kinosenteret Nova.

- Kjempeartig

Nå kan de følge Svarten, XYXYXYX og alle de andre figurene på skjermen. Når de trykker på skjermen sin, får de noe til å skje med figuren sin. Og så kan de følge med på hva som skjer når figurene beveger seg sammen rundt i det digitale landskapet på storskjermen.

- Figurene går rundt etter at vi har laget dem. Vi farger dem, de får armer eller bein, og så tar de salto, vinker eller sover. Det er kjempeartig, sier de to søsknene.

Ablemagic har laget leken

Det er Ablemagic som har laget den digitale leken for Kosmokids. For barn uten smarttelefon, har de også utviklet en spillboks som kan brukes på samme måte til å lage figurer, gi dem navn og farge og sende dem inn i det store universet sammen med alle de andre.

- Det har vært veldig populært, forteller Nina Fjelnset, daglig leder i Ablemagic. Fra før de åpnet lørdag har ungene prøvd ut den digitale leken, uten å trenge hjelp til hvordan de skal gjøre det.

- Vi er overveldet av responsen, sier Fjelnset.

Butikker, museer og festivaler

- Her kan du leke deg litt eller lenge. Det er ikke noe spill og heller ikke noe mål, sier hun og forteller at de kan fargelegge figurene som kan ulike ting. Noen kan vinke, snurre omkring, sovner, hodet går rundt og rundt på noen, andre får føtter eller tenner midt på kroppen

Nina Fjelnset forteller at de har prøvd ut lignende digitale leker tidligere. Til kunstindustrimuseet har de laget en lignende digital lek med japanske dukker. Det digitale spillselskapet i Trondheim ser for seg at leken kan lages spesielt for kjøpesenter, bibliotek, museer, festivaler og andre steder med mye folk.