Hver sommer tester P3 nye radiotalenter. Interessen er stor, flere er på audition og noen få slipper gjennom nåløyet. I år falt valget på Elise Gull Askim og Sebastian Winum Storvik, begge fra Trondheim.

- Det gjør vondt i kroppen å se at det står «05.00» på mobilen når alarmen går om morgenen, sier Storvik. Han er ingen morgenfugl, men kjemper seg opp.

Askim derimot synes det er vanskeligere når arbeidsdagen er over, hun kjemper for å holde seg våken lenge nok.

- Jeg sovner klokka åtte, så skjer det noe sosialt i ellevetiden, har jeg allerede sovet i tre timer. Jeg går glipp av mye i hverdagen, men synes også det er vanskelig å omstille meg i helgene. Det er rett og slett vanskelig å komme i feststemning. Men jeg har det veldig bra i jobben, altså. Har til og meg grått gledestårer fordi jeg får holde på med det jeg virkelig bryr meg om.

Sommerjobb i hjembyen

Storvik er oppvokst på Møllenberg, er ferdigutdannet journalist og har radioerfaring. Askim kommer fra Flatåsen og studerer fortsatt. Hun har erfaring fra to podcaster, den ene sammen med venninne og «Skam»-skuespiller Ulrikke Falch.

De to P3-programlederne ble kjent bare ei uke før de startet i radiostudio.

- Jeg tok han med på fest. Da er det lett å bli kjent, sier Askim.

Les om da Adelina Ibishi og Vida Lill Gausemel Berge ble programledere i «Hallo P3»

Sommervikarene har tatt på seg hver sin rolle, for å utfylle hverandre, og mener dette blir tydelig på lufta.

- Jeg er storebroren her. Du er hun lille med munndiaré, sier Storvik og gløtter bort på Askim. Hun er uenig i at han er storebroren.

- Men jeg har munndiaré da, og snakker ofte før jeg tenker, sier hun.

foto
Blir reporter: Storvik skal videre i sommer jobbe som reporter på ettermiddagen. Askim får ny makker på morgenen.

Humoristisk undertone

Askim og Storvik er opptatt av humor, og mener de kan ta opp alle slags tema.

- Jeg brenner for rettigheter, og at alle mennesker skal behandles likt. Jeg prøver også å ta opp ting som kan være vanskelig, men bruker gjerne en humorististisk undertone for å gjøre temaet mer spiselig, sier Askim.

Makkeren, som sitter på andre siden av bordet, er også opptatt av å underholde lytterne.

- Jeg mener egentlig at alt kan køddes med, bare det blir gjort på rett måte. Og så har jeg rettferdighetssans, jeg er fortsatt en ung fyr som ønsker at alle skal ha det bra og som vil ha mindre forskjeller i samfunnet, sier Storvik.

Kropp og nakenhet

Tema for torsdagens sending var normalisering av kropp og nakenhet. Og programlederne gikk «all in».

- Jeg var nesten blå på leppene i sta, forteller Askim, som kom nybadet fra ei naturiststrand – direktesendt i radio.

I kommentaren «La oss være nakne sammen» på NRK.no, skriver Askim blant annet: «Det er på tide å handle mot det syke kroppspresset». Med det mener hun at det bør bli normalt å være naken i naturlige settinger – uten å føle seg rar, eller at noen stirrer.

foto
Flytta hjem: Askim har bodd og studert to år i Oslo. Nå har hun flyttet hjem og skal gå sisteåret på journalistikkstudiet i byen.

- Jeg syntes det var litt ukomfortabelt på forhånd, med tanke på at vi skulle ta bilder og filme at jeg badet naken. Men da jeg kom dit var jeg egentlig mest bekymret for at det var kaldt. Og at jeg måtte på do, legger hun til.

Den største utfordringen ble imidlertid å være kortfattet og presis på temaet.

- Det er et så viktig tema, og jeg er ikke vant til at stikkene må være så korte. I podcast snakker man jo gjerne lengre.

Fast jobb

P3s sommervikarer har begge til felles å drømme om fast jobb.

- Jeg er jo talentløs. Radio er det eneste jeg har blitt flink til, forteller Storvik, som har investert i mye gratisarbeid i Radio Trondheim for å få erfaring.

- Nå drømmer jeg om fast jobb, slik at jeg kan fortsette å lage radio og underholde folk.

«Lillesøsteren» deler samme drøm, og litt til.

- Jeg har drømt om å være forfatter helt siden jeg var fire-fem år, så en radiojobb der jeg kan skrive ved siden av hadde vært perfekt. Jeg tror at å jobbe i radio er den morsomste og kuleste jobben jeg noen gang kommer til å ha, avslutter Askim før de to setter kurs for mer radiojobbing fra Tønsberg og Slottsfjellfestivalen.

Les om fjorårets P3aksjon, som sendte 100 timer direkte radio fra Solsiden her.