- Vi kommer ikke til å avlyse noen konsert med Hans Rotmo, det hadde vært helt feil. Vi er en musikkfestival, ikke en politisk arena, sier festivalsjef Svein Bjørge i Steinkjerfestivalen.

I et intervju med Trønder-Avisa omtalte Rotmo muslimer som en «miljøforurensning i Europa». Ledelsen i Steinkjerfestivalen har diskutert situasjonen, men det var ikke aktuelt å ta Hans Rotmo og Vømmølgutan ut av festivalprogrammet.

- Vi tar avstand fra hans uttalelser, men Steinkjerfestivalen kan ikke være et sensurorgan og ta artister bort fra programmet på grunn av kontroversielle uttalelser, sier Bjørge.

Booket artisten, ikke privatpersonen

Hans Rotmo og Vømmølgutan har kontrakt for å spille «Det beste fra Vømmøl!» under årets Steinkjerfestival som går av staben fredag 26. juni. Musikerne skal spille de mest kjente vømmøllåtene og de mest kjente og klassiske låtene til soloartisten Hans Rotmo.

- Dette er en «best-off-konsert» og sånn sett vil ikke de kontroversielle låtene bli en del av programmet. Vi forholder oss til den store kulturarven Vømmøl tross alt er. Vømmøl er et eget kapittel i norsk musikkhistorie og vi har booket artisten, ikke privatpersonen, sier festivalsjefen.

- Tror du Rotmo sine uttalelser vil kunne ødelegge vømmølmusikken?

- Jeg antar at Rotmo har en tanke bak dette også. Fyren er ikke dum, selv om det kan virke sånn på uttalelsene. Han er en belest og reflektert mann, mange vil være uenige og noen enige med ham. Men selve varmen med Vømmøl blir sikkert litt forkludret i og med at slike uttalelser ikke nødvendigvis er positivt for ham som artist. Likevel endrer ikke dette historien, kvaliteten på platene og musikken blir ikke dårligere på grunn av dette, sier Bjørge.

Forstår at NTE avlyste

Som en del av Steinkjerfestivalen og NTE sin sponsoravtale stiller festivalen med en artist under NTE sin sommerfest for de ansatte. I år skulle Hans Rotmo og Vømmølgutan opptre under sommerfesten som arrangeres samme kveld som Steinkjerfestivalens åpningsdag 26. juni. Etter Rotmo sine uttalelser i media ønsker NTE ikke at artisten skal opptre på deres sommerfest. Kommunikasjonsdirektør Inge Bartnes i NTE sier de har bedt festivalen finne en ny artist. Det har Bjørge full forståelse for.

- Det er de som sier «ja» eller «nei» til en artist, og på grunn av Rotmo sine uttalelser har det blitt sånn at NTE ikke ønsker ham på sin sommerfest. Det har jeg full respekt og forståelse for. NTE kan sevsagt ikke assosieres med så alvorlige uttalelser som han har kommet med, sier Bjørge.