Om et års tid åpner Trondheims minnested etter terroren 22. juli. Tekster om tragedien skrevet av byens befolkning og særlig av ungdom, blir et viktig element i utformingen av Tordenskioldsparken.

Området mellom Vår Frue kirke og Frimurerlogen skal opparbeides til en åpen og inviterende park med marmorgrus og store, lyse flater i betong. Tekstene skal inngraveres i betongen i bladgull.

LES OGSÅ: Vil at minnestedet skal bli en park for alle

De som utformer den nye parken, er opptatt av å slippe til unge stemmer. Derfor har Trondheim kommune i samarbeid med Den kulturelle skolesekken de siste ukene arrangert skriveverkstad på Rosten og Lade skoler.

Elleve år da det skjedde

- Vi var elleve år den sommeren det skjedde, men vi husker det fortsatt godt, sier Helen Nguyen og Siv Bye Solheim.

Helen overnattet hos ei venninne denne fredagen i 2011. Både hun og venninna ble så skremt at de ikke turte gå ut. Siv bodde i Tyskland uten tilgang til nett og husker usikkerheten omkring hva som hadde skjedd hjemme i Norge.

«Hjertet hans banker raskt og hardt. Han løper og kaster små blikk på de små blodsporene som ligger langs veien,» står det på arket Helen har foran seg.

LES OGSÅ: Bør være et sted for ettertanke

Mandag leverte hele gruppa på 18 tiendeklassinger inn tekstforslag til minnestedet. Kanskje vil noen av formuleringene deres til slutt skinne mot dem i gull. Men alle er klar over at de som til slutt skal velge tekster, får et stort materiale å arbeide med.

Skriver bedre enn før

Rosten-elevene blir ikke skuffet om tekstene deres ikke blir valgt ut. De er enige om at skriveprosessen har vært interessant uansett.

- Vi skriver bedre nå enn før, sier Helen og Siv.

- Skriver dere på en annen måte enn før?

- Ja. Vi er nok blitt flinkere til å beskrive følelser. Vi har lært å skrive fra ulike synsvinkler og å beskrive hva andre personer tenker.

Forfatterne Rune Hjemås og Mathias R. Samuelsen, som har ledet skriveverkstedene på Rosten og Lade, har brukt omtrent samme framgangsmåte som når de holder skrivekurs for voksne. De har blant annet gitt elevene i oppgave å skrive en novelle på seks ord, etter Ernest Hemingways berømte formulering: «For sale: Baby shoes. Never worn.»

LES OGSÅ: Drømmer om et skrivekunstakademi

Elevene bestemmer selv

- Vi står på norsklærernes side, men er også litt i opposisjon til dem, for vi mener det aller viktigste er at elevene kommer i gang. Da er det i første omgang ikke så nøye med rettskriving, og elevene kan gjerne skrive på dialekt. I norskfaget har man et pensum man skal igjennom. Vi trenger ikke være opptatt av noe annet enn å få elevene til å skrive – og fortelle dem at det ikke finnes én løsning som er riktig. Det er elevene selv som bestemmer, sier Hjemås og Samuelsen.

Til sammen har rundt 140 elever fra åttende, niende og tiende klassetrinn på Lade og Rosten vært gjennom skrivekurset der også Den kulturelle skolesekken har spilt en sentral rolle. Mange av elevene har nok følt at de har beveget seg inn i et ukjent område.

LES OGSÅ: Bor i Adrianstua

Alle er velkomne

«Terra incognita», «ukjent jord», er også navnet på minnestedet i Tordenskioldsparken, med tilleggsnavnet «Den hvite plassen». Den svenske landskapsarkitekten Marianne Levinsen og den danske kunstneren Anders Krüger står bak forslaget som skal gjennomføres.

Gjennom en lengre prosess fikk Trondheim kommune inn en rekke forslag fra kunstnere og arkitekter til hvordan et minnested kan utformes. Seks forslag gikk til finalen. AUF og pårørende til ungdom som var på Utøya har vært sentrale underveis, og byens befolkning har hatt anledning til å si sin mening.

Generasjonen som ble rammet av terroren blir den viktigste brukergruppa i parken, samtidig som alle andre skal føle at de er velkomne.

Aldri glemme: Én mann, mange døde, aldri glemmme, heter det i én av tekstene på Rosten skole. Foto: jens petter søraa