Kommende helg arrangeres andre utgave av Feminalen, en festival som skal løfte kvinnelige artister og debattere problemstillinger knyttet til kvinner og musikk.

I år har festivalen et særlig fokus på urbane musikkformer, og blant artistene finner vi Stavanger-rapperen Izabell. Hun ble i fjor kåret til vinner da P3 kåret «Norges beste kvinnelige rapper», og har siden det sluppet fire singler til gode kritikker og mye radiotid. Dagen før hun opptrer på Feminalen, slipper Izabell det seks spor lange minialbumet «Honning og aske».

– Kald, rå og sår

– Det er blitt en veldig kald utgivelse, rå og sår. Samtidig speiler musikken tittelen, der honningen representerer det oppløftende og glorifiserende, mens asken er det tørre, døde og mørke. Det finnes begge deler på plata, forklarer 24-åringen fra sykesenga, som hun lover å komme seg opp fra før helgas konsert. De tidligere singlene «Kontroll» og ferske «Lillebror» er med på utgivelsen, samt en nyinnspilling av P3-hiten «Bæd» - resten er helt nytt.

– Jeg begynte ikke å rappe på norsk før for et år siden, det er egentlig galskap å slippe så mange låter allerede. Først og fremst skal utgivelsen vise hva jeg har lært og hvor langt jeg har kommet, sier hun.

Izabell har likevel fartstid i hip hop-miljøet. Hun har turnert mye med rapgruppa Kriminell Kunst der hun har vært DJ, men også tatt mikrofonen noen ganger. Men dette er første turné i eget navn, og første gang hun holder konsert i Trondheim.

Rapperen mener vi trenger en festival som Feminalen, som fokuserer på feminisme og kvinnelige artister. En av debattene under Feminalen stiller spørsmålet hvor det blir av jentene i trøndersk hip hop. En problemstilling som er relevant også på landsbasis og som Izabell ofte får spørsmål om.

Rapelsker som seksåring

– Det er vanskelig. For min egen del har det bare vært helt naturlig, det er musikken jeg har likt helt siden barndommen, sier Izabell, som falt pladask for Coolios «Gangsta's Paradise» som seksåring. Siden har det vært hip hop, selv om Coolio er byttet ut med Pusha T som største inspirasjon.

– Fra Norge har jeg har alltid syntes Samsaya har vært dritkul. Mira Craig også, jeg så opp til henne da jeg var kid, forteller Izabell, som likevel mener det har vært viktigere å ha folk rundt seg som backer henne opp og gir henne selvtillit, enn å ha kvinnelige forbilder.

– Men jeg har jo en teori om at alle har behov for å etterligne noen. Du ser jo at barn leker mor og far, de lærer samspill og roller på den måten. Så kanskje er det sånn at det er lettere å ta etter modeller av eget kjønn? Eller ligger vi bare ti-tjue år bak USA, der det heller ikke var vanlig med kvinnelige utøvere i starten, men der det nå er mange, spør hun.

Tar tid å bli god

P3-konkurransen fikk kritikk for å gjøre sjangeren og jentene en bjørnetjeneste. Selv om Izabell har nytt godt av seieren, mener hun at et overdrevet fokus på kjønn ikke nødvendigvis er positivt.

– Alle spør hvor jentene er, folk higer så sykt mye etter det, og mange får oppmerksomhet altfor tidlig. Du kan starte i februar, gi ut en låt i juni og alle kaster seg over det og skal mene noe. Men det tar tid å jobbe fram kvalitet og bli skikkelig god, og de som blir eksponert for tidlig får gjerne mye dritt. Du skal være bra tøff for å takle det, mener Izabell.

– Men du er klar?

– Ja, det mener jeg. Heldigvis har jeg vært i gamet i mange år, mest som DJ, men også i front av og til. Jeg har skrevet ting lenge, og mener jeg var klar for det neste steget. Når det er sagt, har jeg definitivt en lang vei å gå, og har lært ekstremt mye det siste året, forteller hun.

Album

Mye tid og energi har for eksempel gått med på å finne produsenter hun jobber godt med, og som kan bidra fram mot albumet som kommer etter hvert. For 24-åringen er selverklært albumnerd.

- Jeg liker å høre album, du blir ikke kjent med artisten og hele utrrykket gjennom enkeltlåter. Derfor er det viktig for meg å finne produsenter jeg har god kunstnerisk kjemi med. Det har vært mye prøving og feiling det siste året og mye har gått i søpla, men det må til for å finne en rød tråd framover, sier Izabell.