- Det var veldig synd, sier en noe skuffet daglig leder Steinar Larsen rett etter at det er klart at de ikke vant noen pris i Los Angeles søndag kveld norsk tid.

Albumet «Reflections», som kom i fjor, var nominert i hele tre kategorier; til «Best Surround Sound», «Best Engineered Album, classical» og «Best Chamber Music/Small Ensemble».

Trondheimsolistene har siden 2008 vært nominert til ti Grammy-priser. De har imidlertid aldri vunnet en pris.

- Produsent Morten Lindberg i 2L er nå den mestnominerte som ikke har vunnet Grammy-pris. Det er ganske utrolig, sier Larsen.

Søndag fikk de imidlertid flest stemmer fra folk som så på nettstreamingen i to av de tre kategoriene.

- Det er noe, i alle fall. Det er mange amerikanere som får prisene her. Men vi har ikke lov til å være lei oss, selv om vi er skuffet her og nå, sier han.

«Reflections» er spilt inn i Selbu kirke med musikk av Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams og Igor Stravinsky.

God PR

Larsen sier stemningen i Los Angeles har vært helt fantastisk, og at de absolutt er fornøyde med å være nominert i tre kategorier.

- Vi får publisitet og det blir lagt merke til at vi nå har så mange nominasjoner. Vi bygger stein på stein på vår internasjonale profil. Folk som kanskje ikke skjønner så mye annet av hva vi holder på med, de skjønner i alle fall hva en Grammy er.

- Det er en lang jobb fra mange hold for å komme dit vi er i dag, slår Larsen fast.

Internasjonal oppmerksomhet

Før prisutdelingen sa Larsen til Adresseavisen:

- Det nære samarbeidet mellom 2L-Morten Lindberg og Trondheimsolistene må trekkes fram. Morten har i samarbeid med Øyvind Gimse og påtroppende kunstnerisk leder Geir Inge Lotsberg fått muligheten til å bruke orkesteret nærmest ubegrenset til å teste ut forskjellige løsninger. Dette er et langvarig samarbeid som har utviklet seg over tid og det har resultert i stor internasjonal oppmerksomhet. Håkon Gullvåg har stilt opp og malt en rekke originale bilder til Reflections og flere av våre tidligere utgivelser. Stor takk til han.

Samarbeid med NTNU

Larsen trekker også frem at de var først i verden til å gi ut musikken på Blu-ray.

- Det var noe Disney og de andre rettighetshaverne til Blu-ray etter mye arbeid lot oss gjøre. Dette formatet gir mulighet for svært høy oppløsning. Vår hovedsamarbeidspartner NTNU har støttet opp og vært delaktig i alle utgivelsene. Det har også bidratt til at dette kunne gjennomføres økonomisk, sier Larsen.

Han tilføyer at utgivelsene og nominasjonene har gitt Trondheimsolistene mye oppmerksomhet, både her hjemme og internasjonalt.

- Det trilles 5-ere og 6-ere over en lav sko av tunge internasjonale musikktidsskrifter, og «Reflections» fikk nettopp Spellemannpris for beste klassiske utgivelse. Dessuten er platen nominert til ICMA - International Classical Music Awards - som er det europeiske tilsvaret på amerikanske Grammy, ifølge Larsen.

Tre Spellemannpriser

Trondheimsolistene har tre Spellemannpriser for egne utgivelser, og flere nominasjoner. De har også vært delaktige i en rekke andre Spellemannpriser som blant andre Gjermund Larsen og Susanne Sundfør har hentet hjem.

- Det hadde jo vært veldig stas om Øyvind (Gimse, journ. anm.) kunne avsluttet sin 15-årige periode som kunstnerisk leder med en Grammy eller tre, sa Larsen til Adresseavisen før prisutdelingen søndag kveld.

Slik gikk det altså ikke. Truls Mørk er den eneste norske musikeren som har vunnet Grammy tidligere. Mikkel og Tor Erik i Stargate har vært involvert i to Grammy-priser som produsenter.

foto
Kunstnerisk leder Øyvind Gimse, fiolinist Elisabeth Rolfsjord Uddu og daglig leder Steinar Larsen. Foto: privat