Tittelen på denne saken er sikkert villedende. For dette er ikke et apropos til guttedebatten til Harald Eia. Det er verken et oppspill til Femina-festivalen eller en mimreartikkel om punkbandet Wannskrækks låt med samme tittel. Nei, dette handler om utelivet i Trondheim.

Tillat en omvei før jeg nærmer meg poenget. På 70-tallet en gang pønsket en trivelig dansebandmusiker i Trondheim ut at han skulle starte en billigdagligvarekjede og at den skulle hete Rema. Nesten nøyaktig samtidig bestemte en monden homse på Østlandet seg for at han skulle starte en billigdagligvarekjede og at den skulle hete Rimi. Slikt er jo veldig rart, men samtidig typisk. Great minds think alike.

Og nå nærmer jeg meg det bebudede mikronivå. Navn på utesteder i Trondheim. Jeg tipper at tidlig på 70-tallet var det ansett som både heroisk og eksotisk å gå på byen i Trondheim. I hvert fall hadde utestedene franske ridderaktige navn som begynte på C, som Cavalero og Chevalier. På 80-tallet ble nattklubbene gedigne og navnene, alle på B, signaliserte bredde: Baronen & baronessen, Bør Børson og Bajazzo. Å gå ut var noe for gammelrike, oppkomlinger og oss vanlige bajasser.

Så ble utelivet mer typete og navnene mer konsise, startet gjerne på v og sluttet gjerne på a, så som Vista og Vega. Samtidig begynte folk flest å gå på bar, noe navnene mer enn antydet: Barmuda, Brukbar, Bar Sofa, Bare blåbær, Bær & bar, Bare suppe, Bari, Rumpa bar.

Nå er situasjonen mer kaotisk. Nattklubbene har litt back to basic-stemning og navnene begynner gjerne på d, så som Down Town og Diskoteket. Kombinerte barer/restauranter er i humør til engelsk-norske ordspill som begynner på c, som Cowsea og Caya, mens noen satser på staselige helnorske enstavelsesord på R, som Raus og Røst.

Til slutt kommer jeg til poenget. 2015 vil ikke bare stå igjen som tidenes mest vitale år for restaurantnyskapninger i Trondheim, men for den mest spennende navnetrenden. Hva har Ågot Lian, Tulla Fischer, Alma's og Jossa mat og drikke til felles?

Jo, det er alle restauranter oppkalt etter kvinner som har levd og virket i Trøndelag. Josefine Halvorsen bodde og kokte i Credoveita midt i forrige århundre og har nå gitt navn til bistroen på Credo, Ågot Lian ble født i Stokksund i 1884, og er et forbilde for barnebarn og oldebarn som har startet sjømatrestauranten med hennes navn. Alma drev i store deler av forrige århundre danseskole i lokalene der det nå er konsertlokale og restauranten Alma's. Dorothea «Tulla» Fischer mottok Fridtjof Nansen-prisen for fremragende forskning sammen med sin mann Gerhard, spesielt for det arkeologiske arbeidet med Nidarosdomen, og er nå navnet på restauranten øverst i Nordre.

Fire kvinner som på hver sin måte har formet og preget den flotte byen vi bor i. At det er blitt vanlig å kalle opp utesteder etter slike «jenter», tyder på at tiden vi lever i ikke er så aller verst.

Ole Jacob Hoel. Foto: RUNE PETTER NESS