220 ungdommer har vært i sving på Ungdommens kulturmønstring Trondheim i Kultursenteret Isak i helga.

- Det gikk veldig bra, både jeg og ungdommene som har jobbet med arrangementet er fornøyde. Og så var det veldig høyt nivå på deltakerne, sier Arntzen.

Da Adresseavisen var innom Isak fredag kveld, fikk vi sett noen av innslagene. Flere av de vi snakket med, fikk lørdag kveld beskjed om at de gikk videre til fylkesfinalen. Blant dem Victoria Strand (18), som fremførte en hudløs versjon av Etta James' «I'd rather go blind» – til jubel fra en fullsatt konsertsal.

- Det gikk veldig fint, selv om jeg var skikkelig nervøs, sier Strand, som sier hun har sunget hele livet.

- Jeg spiller også piano, men valgte playback denne gangen. Det er noe med å få den riktige stemningen, sier hun.

Strand går tredje året på Charlottenlund videregående og planlegger å bruke neste år på å satse på musikken. Det største musikalske forbildet er Beyoncé.

- Men jeg også veldig glad i Etta James og den sjangeren der.

TV-ADRESSA: Elevene ved Strinda og Heimdal synger og spiller om kapp denne helga. Bli med de musikalske elevene på øving.

Rap og sjonglering

To andre som gikk videre, var sjonglør Kristian Urdalen (15) og rapper Markus «Wonder the boy» Røe (14).

- Jeg har gått på sirkusskolen i kulturskolen i Trondheim i fem år, og er tilknyttet Nidaros Nysirkus, sier Urdalen.

Markus «Wonder the boy» Røe er i ferd med å spille inn albumet «Wonderland», og fremførte låten «Boys don't cry» fra platen han håper er ferdig i løpet av et par måneder.

- Det er en type melodisk rap, ikke akkurat gangsterrap, sier Røe, som skryter av rapscenen i byen.

- Det er en veldig bra rapscene her, men den befinner seg litt i undergrunnen. Jeg kjenner mange av de i miljøet, og synes for eksempel rapperne T-Clean og Tidemann er kule, sier han.

Fantastisk musikk, en fest for 70-tallsnostalgikere, skriver vår anmelder om HBO-serien «Vinyl».

Ungdommer i alle roller

Det ble til sammen arrangert seks forestillinger på Isak. To fredag kveld, fire lørdag. Hovedvekten av innslagene var musikk, forteller Trine Arntzen.

- Men vi har også høytlesing av noveller, utstilling av foto og maleri, en hjemmelaget arkademaskin og K-pop, som er en koreansk popdans som er veldig i vinden for tiden, sier Arntzen.

En vesentlig del av arrangementet er at de unge selv arrangerer. De stiller opp som scenearbeidere, lys- og lydfolk, artistverter og konferansierer – og kan gå videre på lik linje med dem som opptrer på scenen.

- Vi har rigget scene de siste 14 dagene og øvd oss mye, så de er trygge på situasjonen. Vi har også en nettredaksjonen som dekker arrangementet, blant annet med en flerkameraproduksjon der vi streamer forestillingene.

UKM bedre enn Idol

Arntzen sier at det sikkert er noen som er skuffet over at de ikke gikk videre.

- Vi prøver å forberede dem. Det er bare 35 som går videre, og de skal representere Trondheim i fylkesmønstringa, og da er bredden viktig. For mange er mønstringa i seg selv en opplevelse, og så er det en bonus hvis man får fremføre en gang til under fylkesmønstringa.

Flere av jentene som i år er med i Idol i Trondheim har vært faste UKM-deltakere.

- Det er noe med at man skal kose seg der og da, uten det konkurransepreget som Idol har. Nadia Warholm Esshali har fortalt med at UKM har vært viktig for henne i forhold til å få sceneerfaring, sier Arntzen.

Trd.by: Trønderjenta Nadia (17) gikk videre i Idol - uten å melde seg på

Årets jury besto av sanger og skuespiller Gunnhild Sundli, produsent Martin Mulholland, danser Eirik Tangnes, musiker fra FOG Trym Solan Renolen og Tone By som jobber på Kultursenteret ISAK.

- Vi håper at alle som har opptrådt har hatt det like artig som oss, vi har kost oss gløgg i hjel, sa Mulholland da juryen lørdag kveld kunngjorde hvem som gikk videre til fylkesfinalen.

For tre år siden fylte Kolstad-elever sju plasser i Trondheim kulturskole. I dag fyller de rundt 80. (Pluss)

Fylkesfinalen i Sør-Trøndelag arrangeres i Midtre Gauldal 22. til 24. april, mens landsfinalen UKM-festivalen arrangeres i Olavshallen 24. til 28. juni.

Disse gikk videre:

Musikk:

Markus Røe – Wonder The Boy

Null Filter

Stine Strømsen Haugland

Smash

Victoria Strand

Tonje Shriki

Emilie og Elisa

Christella og Lila

Dj Vetle

Karen Sofie Welde Bøhn

Litteratur

Ane Mestvedt Hagen

Annet:

Kristian Urdalen

Dans:

Kristine Mathea Gaasø Dalsbø

Film:

Death trip

Kunst:

Fanny Barstad

Martine Olsen Lysvand

Bjørnar Kazuaki Haugset

Øystein Sørum

Teater:

Teater Pimpernell

foto
Kristian Urdalen (15) sjonglerte med opp til sju gjenstander samtidig under sin opptreden. Det likte juryen. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
foto
Markus «Wonder the boy» Røe (14) fremførte sin egen raplåt, «Boys don't cry». Her backstage før forestilling. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen