- Det var full fest på en del av huset, med masse folk som hang ut av vinduene. Vi hadde ingen kontroll der. Slik kan vi ikke ha det, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts (TC).

Selv om tirsdagens konsert med Robbie Williams var en ubetinget suksess, står nå Granåsens fremtid som konsertarena på spill.

KOMMENTAR: «Granåsen funket enda bedre som konsertarena i andre forsøk»

I fjor leide TC cirka 300 kvadratmeter av senteret til blant annet backstageområde for Bruce Springsteen, med en leiepris som utgjorde 25 prosent av total arenaleie. Etter at huseier Aha Eiendom i år hevet leieprisen med «flere hundre prosent», ifølge Vanebo, brøt TC forhandlingene med huseier og satte opp et eget backstage-telt.

Huset ble i stedet brukt til VIP-fest for 150 av Aha Eiendoms samarbeidspartnere og kontakter. Sparebank1 SMN hadde også et lite arrangement i bygget.

Stein Vanebo er svært fornøyd med den nye backstageløsningen, men er redd situasjonen rundt senteret kan sette en stopper for flere konserter fremover.

- De ga blaffen

- Alt var perfekt bortsett fra været – og sikkerhetsaspektet rundt Toppidrettssenteret. Vi hadde på forhånd anmodet de skriftlig om å ha vinduene lukket, og var innom flere ganger i løpet av konserten for å be om det samme. De ga blaffen i henstillingene fra våre uniformerte vakter, og vi hadde ikke myndighet der, da det er privat område, sier Vanebo.

Senteret hadde også en egen inngang til arenaen som VIP-gjestene kunne bruke, og som arrangøren dermed ikke hadde kontroll over.

- Sikkerhet har topp prioritet hos artistenes management. Det var aldri utrygt, men vi er nødt til å ha full kontroll over konsertområdet. Robbie Williams’ sikkerhetssjef sa at hvis det hadde vært et annet band, hadde de kunnet avbrutt konserten eller aldri gått på scenen, sier Vanebo.

Robbie Williams-konserten ble arrangert i samarbeid med den multinasjonale konsertarrangøren Live Nation. Adresseavisen har ikke lyktes i få snakke med Live Nations Rune Lem, men vi har sett en SMS han har sendt Vanebo der han skriver:

«Robbie Williams var siste konserten i Granåsen hvis vi ikke får full kontroll over arena før og under konsert»

foto
Kritisk: Rune Lem i Live Nation (t.v.) er kritisk til sikkerhetsaspektet under konserten med Robbie Williams. Her sammen med Trondheim Concerts' Kristian Digre (t.h.) og Stein Vanebo.

LES ANMELDELSEN: Robbie Williams viste i glimt at han er blant popens største entertainere

Vil dekke til bygget

- Live Nation er verdens største bookingbyrå og har om lag 90 prosent av markedet i verden. Det er de som har alle artistene. Slik verden er blitt, er sikkerhet viktigere enn noen gang. Det finnes ingen mellomting når det gjelder sikkerhetsaspektet på slike arrangement. Her var også Rune Lem krystallklar etter konserten, sier Vanebo.

Skal det arrangeres konserter i Granåsen i fremtiden, kan ikke Toppidrettssenteret benyttes til private fester slik som på Robbie Williams, mener Vanebo.

- Vi kommer ikke til å forhandle med Aha Eiendom igjen, eller bruke senteret som backstageområde. Erfaringene vi nå har gjort oss, viser manglende forutsigbarhet. Det kan ikke artistene, Live Nation eller Trondheim Concerts leve med.

TC kommer nå til å gå i dialog med grunneier Trondheim kommune for å få finne en løsning. Et alternativ er å dekke til bygget med svart duk for å hindre innsyn til scenen.

Aha: – Fikk ikke beskjed

Kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune, Ola By Rise, vil ikke kommentere kommunens holdning i saken.

- Vi er opptatt av å lytte til alle involverte, og se på hvilke regler og kontrakter som finnes i dag og hva som er farbar vei videre. Vi ønsker å ha en god dialog med aktørene, og den ønsker jeg å ta direkte med dem, sier By Rise.

foto
Kommunaldirektør Ola By Rise ønsker å diskutere saken videre med aktørene.

Alf-Egil Bogen i Aha Eiendom sier han ikke kjenner til at de ble bedt om å holde vinduene lukket.

- Vi fikk beskjed om at det ikke skulle tas bilder fra vinduene. Noe annet har ikke jeg hørt noe om, sier Bogen.

foto
Alf-Egil Bogen i Aha Eiendom sier han ikke kjenner til at de ble bedt om å holde vinduene lukket.

Han sier videre han ikke kjenner detaljene i leiekravet fra Aha Eiendom, og vil ikke kommentere forslaget om å dekke til Toppidrettssenteret med duk.

- Dette skal vi løse

- Dette er noe vi vil diskutere videre med Trondheim Concerts. Vi har vært positive og har strukket oss langt for å hjelpe dem. Vi kjenner oss ikke igjen i at det skal være en konflikt. Muligheten til å leie senteret var til stede nesten helt frem til konsertdagen. Vi løser det som må løses slik at det kan bli konserter i Granåsen også i fremtiden, sier Bogen.

Sparebank1 SMN, som eier ti prosent av Toppidrettssenteret, hadde også et arrangement under konserten.

- Fra vårt lokale var det ikke mulig verken å se eller å henge ut av vinduene, så jeg kan garantere at ingen av våre gjorde det. Jeg håper for Trondheims del at arrangør og huseier finner ut av konflikten, sier Rolf Jarle Brøske, konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebank1 SMN.

foto
Rolf Jarle Brøske, konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebank1 SMN.

- Sikkerhet og forutsigbarhet er det aller viktigste for oss. Sammen med Live Nation og artist må vi ha full kontroll over arena før og under konsert. Hvis ikke er det slutt på Granåsen som konsertarena, sier Stein Vanebo.