- Alt startet med Jørgen. Nå er han borte, sier Peder Fossum, alias P-Flow, som hedrer kameraten i låten «Vikan».

På sitt livs reise

Da Jørgen Vikan (18) var ferdig med videregående, forlot han hjembyen Trondheim og la ut på sitt livs reise. Han ville se og oppleve verden.

På Bali ble Jørgen en del av en surfe-klubb, med ungdommer fra hele verden. Søndag 8. oktober, løp han til stranden sammen med åtte andre ungdommer fra campen for å bade. En kjempebølge traff ungdommene. For Jørgen som lå lengst ute i sjøen ble dette skjebnesvangert, han ble trukket utover av kraftige understrømmer.

De andre ungdommene i følget hadde lettere vei inn, og klarte å redde seg selv. Jørgen omkom. Han ble skyllet i land ti-femten minutter etter at han løp ut i vannet.

- Livet er sykt

I ungdomsskolen var de fire gutter som holdt sammen; Øyvind, Jesper, Jørgen og Peder.

foto
- Å skrive tekst til låta «Vikan» er det vanskeligste jeg har gjort, sier P-Flow. Foto: Privat

- Jørgen var den første jeg rapet for, alt startet med ham. Han viste meg en app som heter Vine, og ba meg gå for musikken, forteller P-Flow.

- Hvordan vil du beskrive Jørgen?

- Alle hadde en kompis etter å ha møtt Jørgen, om så bare én gang. Han var en gledesspreder som tok imot alle og var inkluderende. Jørgen var generelt en veldig fin fyr.

- Du savner kameraten din?

- Veldig. Livet er sykt. Plutselig forsvinner folk, og så har vi bare minnene.

- Hvordan var det å skrive «Vikan»?

- Det var veldig rart, men viktig for meg. Og for Ulrik, lillebroren til Jørgen. De mistet moren sin året før, og vi hadde litt å snakke om. Jeg mistet også moren min tidlig, forteller artisten.

Streams ikke viktig

- Jeg visste at Ulrik liker musikken min, og i begravelsen lovet jeg ham at jeg skulle lage en låt om Jørgen. Jeg begynte en måned etter begravelsen, men da var det altfor vanskelig, så jeg ventet litt. Det er den vanskeligste teksten jeg har skrevet, og det går veldig innpå meg når jeg hører sangen.

- Hvordan har «Vikan» blitt mottatt?

- De som står nærmest Jørgen, venner og kompiser, har tatt godt imot den. Når de er litt nede hører de på låten, og minnes ham. Sangen er kanskje ikke like godt tatt imot av alle som ikke kjente Jørgen, men på akkurat denne låten er ikke det viktig. Den er laget med tanke for de som kjente Jørgen, for familie og venner.

- Veldig rørende

Jørgens pappa, Jan Arild Vikan, synes det er en fin gest av P-Flow å dedikere en egen låt til sønnen.

- Jeg er jo veldig lettrørt i sammenhengen, og grein da jeg hørte sangen. Jeg synes at både teksten og melodien er tatt litt på kornet, og sangen bringer frem den stemningen som var mellom guttene. Det er veldig rørende, og så er det selvfølgelig en fin gest, synes pappaen.

Han forteller at også lillebror Ulrik setter veldig pris på låten.

- Leter etter noe livgivende

- Jørgen dro ut på sitt livs reise, ung, glad og nysgjerrig. Han hadde skikkelig uflaks, det er ikke så mye mer å si om det.

foto
Jørgen Vikan (18) reiste ut for å oppleve verden etter videregående. Foto: Privat

Bildet vi har fått av pappaen, er det siste som ble tatt av Jørgen. Det viser en ungdom med surfebrettet under arma, som smiler til livet fra stranda på Bali.

- Du vet, når man mister et barn, som jeg har gjort, så vil man gjerne finne og holde fast i noe som holder ham levende. Derfor dro vi til Bali der Jørgen døde, for å være nær ham. Man ønsker noe livgivende, hvis du skjønner.

- Peder beskriver Jørgen som en åpen og inkluderende gutt?

- Det er utrolig fint og rørende for meg å høre. Da han døde skrev alle vennene hans i en minnebok, både på facebook og i skolen. Der var de nok alle sammen, i alle fall de han inkluderte i livet sitt.

- Mange unge reiser ut i verden, nettopp nå. De får nye venner, møter nye kulturer, og hjemme sitter kanskje bekymrede foreldre...

- Jeg synes det er flott at ungdom reiser ut. Uflaks finnes det ingen garanti mot, men man må være bevisst på at man er på et ukjent sted og ta hensyn til det, sier Vikan.

Ny låt ute nå

P-Flow er også iferd med å kaste seg ut i voksenlivet. Tidligere i sommer tok han med kjæresten, flyttet ut av gutterommet og satte kurs for Oslo.

- Jeg ønsket flere muligheter å spille på, forteller han.

Han har allerede spilt på X-games og var med VG-lista til Bergen og Trondheim. Låten «Vikan» har nå passert 136 000 streams på Spotify. Den siste låta hans, «On My Way», som kom 2. juli, har til nå 149 000 streams.

- Jeg er veldig glad for mottakelsen. Så langt klarer jeg meg fint, og har nettopp fått et management og et studioteam å jobbe sammen med i Oslo. Men jeg vil ikke inn i en majorlabel med plateselskap ennå. Jeg må bli sterkere på det jeg holder på med først, og strengt tatt liker jeg best å jobbe alene, sier han.

P-Flow har flere låter på gang, og det første albumet kommer trolig til neste år.

og fikk du med deg denne:

Om vi for et øyeblikk glemmer «Slaget på Testiklestad», er «Pe-Torsa» også det artigste spelet i Trøndelag.