I skrivende stund sitter undertegnede og spiser en ultraprosessert brødskive med leverpostei og et eple fylt med sprøytemidler. Et iskaldt glass med melk som jeg har hørt enkelte mener er kreftfremkallende, står også ved siden av meg. De nye kostholdsrådene som kom i år, må ha skapt hodebry for flere enn oss småbarnsforeldre? Når vi maks skal spise 350 gram rødt kjøtt og 175 gram hvitt kjøtt, må rutiner endres og søndagenes familieråd utvides for å gruble over hva vi faktisk kan ha til middag. Det meste du hadde i handlekurven din i dag, var nok ultraprosessert, og det skal vi jo også unngå.

For meg som selv er vokst opp på ultraprosesserte brødskiver, leverpostei og yoghurt, er det ikke bare enkelt å godta at vi ikke bare kan fortsette å ta de enkle utveiene i en hektisk hverdag. For selv om kostholdsrådene er oppdaterte, har ikke døgnet fått flere timer. Mens kostholdsrådene sier spis mer fisk, sier andre kilder at fisk inneholder mye tungmetaller og plast. Enkelte mener det handler om prioritering, og at jeg kan hvis jeg vil. Jeg vil mye heller spille yatzy med sønnen min enn å planlegge, handle og kutte grønnsaker. Du bør også ha et sosialt liv, sørge for at barna har rene truser i skuffen og trene. Men døgnet har fortsatt bare 24 timer.

Hvis jeg ikke skal spise ting i plastbeger, ikke fisk, ikke kjøtt, ikke sukker, ikke ting med sprøytemidler, da blir utvalget minimalt spør du meg. Så i stedet for å søke permisjon fra jobb for å kutte grønnsaker og gro min egen surdeig, sier jeg til meg selv: Godt nok. I dag ble grønnsakene kortreiste (ikke økologiske, det har vi ikke råd til). Kikerter og linser i stedet for kjøtt, smakte utrolig godt. Men brødet, det ble ultraprosessert (med et tjukt lag med leverpostei). Både melkeglasset og eplet fikk også bein å gå på. I dag ble det rett og slett godt nok!

Tirsdag 17. oktober på Adressahuset: Portrettintervju LIVE med Kent Ranum / Facebook

Blir man lykkeligere uten skjerm? Møt Michael Stilson som har vært avlogga siden september: Avlogga: Lykkeligere uten skjerm? / Facebook