Innlegget er skrevet av ulike representanter fra ulike FAU i Trondheim. Les hvilke i slutten av saken.

I 2013 vedtok Bystyret planer for boligfortetting på Lilleby og Nyhavna. Det gamle smelteverket ble revet og kommunen kjøpte 17 dekar på området for å sikre seg en skoletomt og fremtidig skolekapasitet som den omfattende utbyggingen ville kreve. Våren 2018 ble boligplanene midlertidig stoppet på grunn av manglende kapasitet på Rosenborg ungdomsskole, men Formannskapet godkjente videre utbygging, med forslag om å flytte elevene tilhørende Lilleby barneskolekrets fra Rosenborg til Lade, og benytte gamle Ringve vgs. som avlastning.

I dag, fem år senere, har over tusen nye boliger i området fått dispensasjon fra kravet om skolekapasitet (to tusen hvis man tar med Leangen), men ingenting har skjedd med kapasiteten. Verken på Ringve eller på den nå ti år gamle skoletomten på Lilleby. Rosenborg ungdomsskole har nå 100 elever mer enn den har plass til og antallet øker.

Formannskapet vedtok i januar i år at en ny ungdomsskole på smelteverkstomta skal ligge til grunn for fremtidig skolestruktur i bydelen. Samtidig ser de nå at skolebyggingen kommer for sent, fem år etter at de første dispensasjonene ble gitt. Løsningen som foreslås er at Ringve settes midlertidig i stand for å avhjelpe situasjonen i mellomtiden.

Midlertidig løsning på Ringve – mer kortsynt enn kortsiktig

En midlertidig istandsetting av Ringve er beregnet til å kunne stå ferdig om 4–5 år, med en prislapp på 110–130 millioner. Tatt i betraktning at anlegget er vernet og teknisk utdatert så er dette tall som kan stige. Den vil ha en kapasitet på 300 elever, som allerede ved ferdigstilling er for lite til å huse både Lade- og Lillebyelevene. Dette er for lite og for sent og løser ikke utfordringene på Rosenborg på verken kort eller lang sikt.

Vi trenger strakstiltak for kapasitetsutfordringene på Rosenborg skole. Til høsten er skolen nødt til å ta i bruk spesialrom til klasserom, og bibliotek og personalrom vurderes omgjort til undervisning. Skolen tåler ikke 4–5 år til med økte elevtall i påvente av en løsning.

Samtidig må det tas beslutninger som gir en robust og varig løsning på skolekapasiteten, og da bør en ny skole på smelteverkstomta prioriteres. Den vil ha kapasitet nok til å avlaste alle kretsene rundt, og alle utredninger viser at det er riktig plassering, samtidig som den vil være et positivt tilskudd til et presset, tettbygd område. En ny skole kan stå klar 4–5 år etter at den er satt i bestilling, og da gir det ikke mening å gå via en midlertidig mellomløsning på Ringve som tar like lang tid, og som innebærer flere runder med endring av skolegrenser, en dårligere plassering, for lite kapasitet og en dyrere prislapp totalt.

FAU på Rosenborg skole v/ leder Kathrine Vangen

FAU på Lilleby skole v/ leder Magnus Henriksen Stensvåg

FAU på Singsaker skole v/ leder Monica Bjøringsøy

FAU på Strindheim skole v/ leder Emil Olufsen

FAU på Bispehaugen skole v/ leder Torstein Dybdahl

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!