Myndighetene må legge til rette for at vi kan produsere mer solkraft.

Nye beregninger viser at solkraft kan bli større enn vannkraft i Norge, og etterspørselen etter solcellepaneler har eksplodert. Myndighetene bør legge mer til rette slik at det blir enklere å produsere grønn kraft lokalt.

– Vi har mye å gjøre. Folk er helt ville, alle vil ha solceller på taket nå. Det sier Erik Surouvy fra selskapet Solcellespesialisten til NRK. Selskapet i Asker monterer solcellepaneler på blant annet forretningsbygg. Nå har

Multiconsult har gjort en beregning av hva vi kan få igjen for produksjon av solkraft. Den viser at det er mye å hente fra sola. Solcellepaneler på forretningsbygg, boliger, fjøs og garasjer kan produsere 66 TWh strøm i året. Det er omtrent halvparten av det vi bruker her til lands. Det er også mulig å benytte andre arealer som nedlagte deponier og parkeringsplasser. Potensialet er størst på Øst- og Sørlandet der strømkrisen også er størst akkurat nå.

Det er gode nyheter i ei tid hvor det er tvingende nødvendig å produsere grønn energi samtidig som det er knapphet på kraft. Utbygging av solenergi vil heller ikke gripe inn i naturen på samme måte som vindkraft og vannkraft. Hvor mye forbrukerne vinner på dette rent økonomisk, har imidlertid ikke Multiconsult regnet på. Likevel er det all grunn til å bygge ut denne typen fornybar energi. Myndighetene bør tilrettelegge mer slik at det blir enklere, rimeligere og mer fristende å drive lokal kraftproduksjon på vegger og tak.

Utfordringen nå er at grønn omstilling skal skje samtidig som vi baler med knapphet på strøm. Flere medier meldte før helga om at solkraftselskapet Rec Solar Norway i Kristiansand trolig stanser driften i flere uker på grunn av strømprisen. Ansatte har fått permitteringsvarsel. Hvorvidt det utelukkende er strømregningen som er problemet for selskapet, er foreløpig ikke helt klart. Selskapet slet også med kraftig underskudd før krisen rammet. Næringslivet får ingen strømstøtte slik private husholdninger får, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover heller ingen støtte til Rec Solar. Likevel illustrerer paradokset hvor komplekst det er å løse energikrise og klimakrise når krig og gasskrise i Europa rammer oss samtidig.