Akkurat nå har vi en historisk lav ledighet i Norge, samtidig som det en stor etterspørsel etter faglært arbeidskraft i mange bransjer. Bare innenfor helseområdet vil vi i Norge mangle 30 000 helsearbeidere innen 2030. Dette betyr at vi må utnytte all tilgjengelig arbeidskraft. I Trøndelag er det i dag ca. 55 000 mennesker mellom 18 og 66 år som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet og noe av utfordringen er at de ikke har den kompetansen som etterspørres. Da må vi satse på kvalifisering.

En gruppe som har større utfordringer enn andre med å komme inn i arbeidslivet, er flyktninger og innvandrere. Trondheim har de siste årene tatt imot mange flyktninger, og vi tenker det er avgjørende at flest mulig får gode kvalifiseringsløp slik at de kan bli selvforsørget gjennom arbeidsinntekt. Både kvalifiseringssenteret for innvandrere (INN), Trondheim voksenopplæring (Trovo) og NAV er bidragsytere i dette arbeidet. Mens enhetene for en del år siden jobbet hver for oss og tenkte «raskeste vei til jobb», så har vi i de senere årene samarbeidet på tvers og satset på lengre og gode kvalifiseringsløp som gjør at deltagerne kan stå i jobb over tid. Vi har flere felles prosjekter i samarbeid med næringslivet, der vi lager kvalifiseringsløp både ut fra flyktningene og innvandrernes interesser og ut fra arbeidsgivers behov. NAV og Fylkeskommunens store satsing på fagbrev gjennom Trøndelagsmodellen er et annet eksempel. Dette ser vi nytter.

Vi er nå bekymret for kuttet i kvalifiseringsprogrammet hos NAV på 20 millioner kroner, som er foreslått i Trondheim kommunes budsjett for neste år. Begrunnelsen er den lave arbeidsledigheten. Lav ledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft bidrar selvsagt til at flere kommer i arbeid, men for noen grupper ser vi at det er nødvendig med kvalifisering. For mange flyktninger og innvandrere, så kan det ta flere år å bygge nødvendig kompetanse og da er kvalifiseringsprogrammet og tilhørende stønad det aktuelle virkemiddelet vi har i NAV.

Vi ønsker å bidra til at flest mulig flyktninger og innvandrere kommer ut i jobb, og i dagens arbeidsmarked med høy etterspørsel etter arbeidskraft, bør det være mulig. Derfor ønsker vi å satse på gode kompetanseløp gjennom kvalifiseringsprogrammet.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe