Hva skal jeg si til deg for at du skal huske at det kommer noen etter deg, at det kom noen før deg, at du også har kommet hit til verden, på den samme måten som alle mennesker har. Kanskje ble du skåret ut, kanskje ble du presset eller trukket ut med tang eller vakuum, men også du ble født.

Det å gå gravid og senere føde er for de færreste en luksusopplevelse. De fysiske forholdene som ligger til grunn for å presse ut et moderne homo sapiens fører ofte til komplikasjoner, har vi sett. Kraniene er store, og den smale menneskekroppen har iblant trøbbel med å utføre denne naturligste av det naturlige oppgaver det er å føde. Men dette tjener de jo på, helseforetakene. Vi kan lese at sykehusene tjener omtrent halvparten på en ukomplisert fødsel sammenlignet med et keisersnitt med komplikasjoner.

Så da legges det ned avdelinger, kuttes det i støtte, roes fokuset på naturlige fødsler ned, så vi kan være sikre på at hvis vi egentlig hadde forutsetninger for gode, trygge og naturlige fødsler før, så skal vi få slippe det nå. Så sykehusene tjener pengene sine. Forskjellen skapes jo til syvende og sist av penger. Det er ikke den fødende sitt ansvar at politikken, budsjettene, helseforetakene og samfunnet legger til rette for at alle fremtidige barn skal få komme så trygt til verden som mulig, og at kvinnene skal få den oppfølgingen de trenger både før, under og etter fødsel.

Hvordan skal vi være trygge på at den fødende og barnets beste settes i fokus, når vi samtidig vet at sykehusene tjener seg søkkrike på å blande seg inn, medisinere, igangsette, klippe, og skjære og sy? Hvordan vil du egentlig at din datter, din kone, din søster skal møtes når hun skal bringe ditt barn, barnebarn, nevø eller niese til verden? Rolig, trygg og ivaretatt, eller alene, redd og hyperventilerende?

Snart er det valg. Igjen og igjen får du velge hvem som skal føre oss frem. Eller tilbake. Pass på at du igjen og igjen, helt til det nytter, velger noen som vil føre den fødende frem, legge penger i potten, føre forskningen videre, gjøre fødslene tryggere. Det holder ikke at man ikke dør av å føde i Norge, vi kan gjøre bedre enn det.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!