Jeg har gledet meg til denne ukas premiere av Kampen, NRK-serien som følger RBKs kvinnelag i drømmen om å spille for et fullsatt Lerkendal i toppkampen mot Brann!

Jeg får fortsatt gåsehud av å tenke på rekordkampen mot Brann på Lerkendal i fjor. Det ble lagt ned en enorm innsats av laget og alle rundt for å skape en fantastisk ramme rundt kampen og for å vise at alle fotballspillere, uavhengig kjønn, kan drømme om å spille på Rosenborg og på Lerkendal. Vi vant kampen 1-0, men enda viktigere – jeg tror og håper vi vant hjertene til noen av de 11 636 fantastiske tilskuerne som heiet laget frem til seier!

Jeg kjenner på en stolthet på hvorfor dette er viktig for meg, og det å være med å bane vei for de som kommer etter. Det er lett å dra paralleller til min egen reise om drømmen om å spille på Rosenborg, og valget mellom fotball og hockey. Det falt på hockey for min del, med spill for det norske landslaget og i USA, Sverige og Sveits. Jeg tror dette handlet mer om min kjærlighet til hockey enn at jeg ikke fikk oppnå min RBK-drøm, men jeg har uansett kjent på det å kjempe for bedre rammebetingelser og like muligheter.

Kvinnefotball ble først anerkjent av NFF i 1976, fire år etter Norway Cup. De tok kampen og hadde jentefotball med fra starten. Nå er de verdens største fotballturnering og jobber aktivt med å tilrettelegge for at jenter skal ha samme muligheter og forutsetninger som gutta.

Kampen ble også tatt av Kvinneutvalget i NFF i 1986, som satte seg de hårete målene om at Norge skulle bli verdens beste fotballnasjon, og at fotball skulle bli Norges største og beste kvinneidrett, med mål om EM-gull og VM-gull. De neste femten årene vant Norge, som en av to nasjoner, EM-, VM- og OL-gull. Det var mange som hadde jobbet hardt over lang tid for å oppnå dette.

RBK har også tatt kampen. Onsdag 27. april 2022 er en merkedag i Rosenborg Ballklubs historie. RBK og RBK Kvinner fusjonerte som klubb og fikk også sin første kvinnelige styreleder i Cecilie Gotaas Johnsen. Fra før hadde vi Tove Moe Dyrhaug. Hun er første kvinne i Europa som ble daglig leder for en toppklubb for menn. Og for ikke å nevne Lise Klaveness kamp mot FIFA, da hun rettet sterkt kritikk mot FIFAs tildelingen av VM i Qatar og tok kampen for at menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier må bli en enda sterkere del av «startelleveren» i fotballen.

Så hvorfor er det så viktig at vi går i bresjen? Jo, fordi endringer skjer ikke av seg selv, men når vi tar kampen og jobber godt over tid, så skjer det noe. 2022 var rekordens år i fotballen:

  • ·       De tre kampene med høyeste tilskuertall i Europeisk fotball var alle fotballkamper mellom kvinner. Barcelona spilte to kamper på Camp Nou med over 90 000(!) tilskuere og EM finalen med 87 000 supportere på Wembley Stadium er ny rekord for en EM-finale, både for herre- og kvinne-EM.

  • ·       Det var 480 000 tilskuere på EM 2022, mer enn dobbelt så mange som var på EM i Nederland i 2017

  • ·       Toppserien har hatt 92 prosent tilskuervekst fra 2019, og det ble satt ny publikumsrekord i kampen mellom Rosenborg og Brann på Lerkendal med 11 636.

Vi har kommet langt, men vi har fortsatt en vei å gå. Jeg tror og håper at serien Kampen inspirerer og motiverer fotballspillere, gutter og jenter, til å følge sin drøm, at de tør å ta plass, si sin mening og finne sin indre Lise Klaveness.

Jeg gleder meg til premieren på Kampen, og enda mer til sesongstart – og håper mange tar turen på kamp for å se fantastisk fotball og heie frem både RBKs kvinner og menn.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe