Israels svært høyreorienterte nye regjering gir grunn til stor uro. De får sterk motstand internt i Israel og fører en mer aggressiv politikk overfor palestinerne. Midtøsten kan bli enda mer utrygg.

Statsminister Benjamin Netanyahus nye regjering overtok makta i Israel rett før nyttår, og allerede nå ser vi at de drar Israel i en retning som kan bli farlig. De vil føre en enda mer nasjonalistisk politikk, blant annet på Vestbredden. Også internt i Israel kan mange innbyggere få det verre enn før.

Netanyahu ble tiltalt for korrupsjon i 2019, og mange mener han anstrengte seg for å bli statsminister for tredje gang, slik at han kunne slippe unna en vanskelig rettssak. Det kan være en viktig grunn til at han inngikk samarbeid med ultraortodokse og svært nasjonalistiske partier for å få flertall. Resultatet er at Israel har fått sin mest ytterliggående regjering noensinne.

Tusenvis av israelere har demonstrert mot den nye regjeringen. De mener politikken de fører, er en trussel mot demokratiet. Bekymringen er ikke grunnløs. Regjeringen har lagt fram et forslag til en rettsreform som vil svekke høyesterett og gi politikerne mer makt. Til og med Israels mange venner i USA er kritiske til det som skjer.

Mange er også redde for at regjeringen vil føre en politikk som rammer minoritetene hardere. 1,8 millioner av Israels rundt ni millioner innbyggere er palestinere. De har hatt vanskelige levekår i mange år. Når motsetningene i Israel øker, kan de få det verre. Sikkerhetsministeren, som tilhører det ultranasjonalistiske partiet Jødisk makt, vil fjerne palestinske flagg fra offentlige bygninger.

Regjeringen har også innledet en mer aggressiv politikk mot Palestina. De har vedtatt en rekke nye straffetiltak mot palestinerne etter at palestinerne ba FN om å granske Israels okkupasjon av Vestbredden. Israel holder blant annet tilbake 390 millioner kroner som tilhører Palestina.

I Europa er vi naturlig nok mest opptatt av krigen i Ukraina. Samtidig må vi følge nøye med på det som skjer i Midtøsten. Det er bekymringsverdig at et av de få demokratiene i området beveger seg i en mer totalitær retning.