Et selskap som leier ut elsparkesykler i Trondheim har flere ganger brutt regelverket. Det bør få konsekvenser.

Selskapene som leier ut elsparkesykler i Trondheim, må sørge for at syklene ikke brukes om natta i helgene. Likevel ble det gjennomført 1720 ulovlige turer med Tiers sykler i juli. Selskapet hevder at det er en glipp. Men også i juni brøt Tier forskriften, og regelbruddet bør få konsekvenser.

Tier lovet bot og bedring etter at de hadde tillatt nattåpne elsparkesykler i helger i juni. De forsikret at det ikke skulle skje igjen. Men i juli fortsatte den ulovlige virksomheten. I tre helger var det mulig å leie sykkel nattetid. I snitt ble det gjort 290 ulovlige turer per helgenatt. I et svar til Adresseavisen forklarer ledelsen i Tier at det skyldes en menneskelig feil. Igjen forsikrer de at det ikke skal skje igjen. Det er mulig dette er en glipp, men det er lite tillitvekkende at selskapet ikke har bedre kontroll slik at gjentakende regelbrudd skjer.

Bruddene er også konkurransevridende. Det er tre utleieselskaper som konkurrerer om kundene, og vi forstår at de andre to – som følger reglene – er skuffet over at en konkurrent bryter forskriften. Gjentakende ulovlig praksis er negativt for hele bransjen. Som kommunikasjonssjef i Voi sier: – Vi er en ung bransje som trenger tillit. Å ikke følge reglene bidrar ikke til tilliten.

Trondheim var en av de første kommunene som regulerte utleie av elsparkesykler. Det skjedde etter at for mange sykler og fravær av regler førte til kaos av feilparkerte sykler, personskader og farlige situasjoner i trafikken. I 2020 innførte derfor kommunen retningslinjer for utleieselskaper for å få bedre kontroll. Til enhver tid er det kun tre selskaper som har tillatelse til å drive utleie i byen. Det er innført tak på antall sykler og soner for parkering. Tilbudet må stenge mellom klokka 23 og 05 i helger. Nattestengt skal hindre fyllekjøring og økt sjanse for påkjørsler. Elsparkesykler er et flott og effektivt transportmiddel, og i sommer ble det også mulig å leie i Malvik, Stjørdal og Melhus. For at transporten skal være trygg, er det viktig at både utleieselskapene og brukerne følger reglene. Kommunen bør følge opp gjentatte regelbrudd ved enten å ilegge selskapet gebyr eller i verste fall trekke tilbake tillatelsen.