Her hjemme i Norge er «stramt tungebånd» enda noe spenstig å snakke om. Jeg våger meg likevel ut i det.

Tunga er en muskel, den sørger for at vi skal snakke, spise og svelge. Stramt tungebånd, eller «ankyloglossi», er når deler av tunga tjores ned litt for godt av vev som vi har under tunga. Dette vevet sees ofte som kort, stramt eller fortykket – og er ofte festet litt for langt fram mot tungespissen. Dette kan ha stor betydning for spising, svelg og snakking, hvor tunga nettopp er den muskelen som er mest involvert.

La meg presentere hvordan «stramt tungebånd» kan vise seg hos de jeg møter i min jobbhverdag: Babyen som ikke evner å die på en god måte. Hørbart svelg av luft, hoste og mye gulp når den dier, samt kroppslig strev og kaving – og gråt. Mye promp og gulp. Mor som har blitt fortalt tidligere at hun ikke har nok melk, eller at «hun» strever med ammingen. Og til og med: «det skal gjøre litt vondt å amme». Barnet som slafser og smatter, favoriserer mykt brød med prim og klemmeyoghurt. Synlig tunge mellom tennene ved svelg av drikke og mat. Stadig tett nese og munnpusting, store og betente mandler, får ikke til å si enkelte språklyder. «Smokketenner» lenge etter at smokken er hengt opp i Tusseløypa. Intoleranser i lange baner. Snorking og åpen munn på natt. Den voksne kan være plaget med blant annet spenninger og smerter i hals, kjeveparti, nakke og mage-tarmbesvær. Trang tannstilling, tannmerker på tunga. Munnpuster.

Og nå: før du er i ferd med å arrestere meg for å hevde at disse symptomene kun skyldes stramt tungebånd, kan jeg si: nei, det hevder jeg overhodet ikke. Jeg lister bare opp typiske symptomer som er knyttet til stramt tungebånd. Jeg må nevne de, fordi de er gjengangere – og kan sees som en direkte konsekvens av en tunge som ikke fungerer optimalt. Kanskje er det litt rart å lese at kjeve- og nakkesmertene kan ha noe med tungebånd å gjøre? La meg presentere nok et bilde: tunga i arbeid. Du kan se for deg når tunga som muskel er forhindret i å gjøre jobben sin (og tunga jobber mye i løpet av en dag!) kan andre muskler i omliggende områder kompensere for å hjelpe til.

Kjeve, nakke, og ansiktsmusklene jobber ekstra for nettopp snakking, spising og svelg. Presses tunga mot fortennene hver gang du svelger? Hvordan er nakken din når du gjør det? Strammer du leppene samtidig? Halsmuskulaturen – er den avslappet når det å svelge er strevsomt? Og kjeven: den som kanskje henger litt åpen hele døgnet? Og hva med det orale vevet som er stramt og lite fleksibelt? Dette er én del av et stort nettverk av vev som vi har i kroppen. Angående fordøyelsen – den som starter i munn, den ér viktig å merke seg hvordan utføres, altså spisemåten. «Ikke slafs, spis med lukket munn» sier bestemor. Hun har rett. Det har en hensikt.

Vet du at tunga betegnes som å være en naturlig ganeutvider? At ganen formes av hvordan tunga ligger i munnen. Den flater rett og slett ut ganeformen, og når tunga ligger hvilende oppe i ganen, lukkes under- og overkjeve seg lettere, leppene lukkes og nesa puster godt. Tjores tunga fast i munngulvet, er det ikke enkelt å hvile den oppe i ganen. Hviler tunga nede i munnen, kan ganen bli noe smal, og faktisk forhøyet.

Mye info her nå kanskje. Men du, du som jobber innen helse og med mennesker – og som er bittelitt (eller veldig?) skeptisk til dette: hva om vi heller kan samarbeide omkring de som kommer på kontorene våre? For det er så kjipt å høre at det fnyses av ordet «tungebånd» eller at det blir sagt ting som at det er «bare en trend». Jeg må bare si at denne «trenden» har jeg for lengst kasta meg på – og har planer om å fortsette å bli med på videre, og håper du også blir med?

Og til deg, du som ikke er så skeptisk: takk for at du velger å samarbeide, det høster gode frukter – det fører faktisk til, jeg drister meg til å skrive det: økt livskvalitet for mange. «The eye doesn't see what the mind doesn't know» – er ikke det også «en greie»? For – det handler om å holde tunga rett i munn, ikke sant?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!