En rask gjennomgang av bakgrunnen til styret i Helseplattformen AS viser en nesten total mangel på formell IT-kompetanse.

Styret i Helseplattformen består av ni personer. Det er kun én person som oppgis å ha formell IT-bakgrunn, vedkommende er sykepleier med NTNUs toårige etterutdanning i IT. Resten er leger, sykepleiere, jurister, administratorer og økonomer.

Man kan så klart argumentere for at formell utdannelse er av liten betydning, og at mange års arbeidserfaring i ledelse kompenserer for det man lærer på en femårig IT-utdannelse. Jeg tror legene i styret i Helseplattformen AS ville ha protestert høylytt dersom man brukte den samme argumentasjonen på kirurgi, og argumenterte for å la IT-folk med mange års erfaring med helse-IT-systemer få skjære med skalpell i folk. Både medisin og IT er komplekse fagområder som krever en lang utdannelse for å mestre.

Sammensetningen av Helseplattformens AS sitt styre kan tyde på at de som satte sammen dette styret i sin tid (​Helse Midt-Norge RHF og kommunene) ikke trodde det var nødvendig med tung IT-kompetanse for å styre et IT-prosjekt. Jeg er klar over at slike styrer er satt sammen for å representere virksomhetens eiere og at styrets rolle er strategisk og ikke i forhold til den daglige driften av virksomheten. Det er allikevel grunn til å spørre seg om generell lederkompetanse alene er tilstrekkelig til å kunne ta viktige strategiske beslutninger for et IT-prosjekt til flere milliarder kroner.

Man kan ikke klandre de enkelte medlemmene i styret for deres manglende formelle IT-kompetanse. De er eksperter på sine områder og har aldri gitt seg ut for å være IT-eksperter i tillegg. Styret burde så klart heller ikke ha bestått av kun IT-folk, men som vi lærer bort i emnet Eksperter-i-Team på NTNU så løses komplekse problemer best av bredt sammensatte tverrfaglige team der man har gjensidig respekt for hverandres kompetanser.

Det manglet ikke på kritiske stemmer i media før «go live» i november i fjor, blant andre fra undertegnede, men uten tung IT-kompetanse i styret er det til en viss grad forståelig at dette opplevdes som «støy». Ville flere medlemmer med IT-kompetanse i Helseplattformen AS sitt styre ha forhindret situasjonen vi er i dag? Det kan vi ikke vite, men jeg tror ikke det ville ha skadet.

Kronikkforfatteren har ledet et forskningsprosjekt ved NTNU som har studert brukermedvirkningsprosessen i Helseplattformen.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!