I Adressa nylig kunne vi lese om Pål Sæther Eiden, fylkesordførerkandidat for Høyre, sitt harde angrep på oss i Ap om endringer i fraværsgrensa i videregående skole. Dette angrepet fremstår som en helt merkelig kampanje fra Eiden og Høyre ment for å skremme foreldre til å tro at nå skal vi ikke ha regler for tilstedeværelse på skolen. Det skal vi selvsagt, men vi er også oppmerksomme på de utfordringene vi ser ved dagens fraværsregler.

For det første så gjelder dagens fraværsregler også for neste skoleår.

For det andre så skal vi ha klare og strenge regler for tilstedeværelse på skolen også i fortsettelsen. Med dagens grense er det slik at det går bra om du har 9,1 prosent fravær, men med en gang du bikker over til 10,1 prosent fravær mister du vurderingen i faget. Verden en skoleelev møter er annerledes i dag enn hva den var i 2016 da fraværsgrensa ble innført. Ny opplæringslov har gitt elevene fullføringsrett i videregående opplæring. Flere fag har få undervisningstimer, hvor fraværet raskt går over ti prosent. Med en fraværsgrensa på ti prosent kan vi ende i en situasjon der vi holder folk i utdannelse lenger en nødvendig. Målet er at folk kommer ut av videregående og er klare for jobb eller videre studier så raskt som mulig. Vi er tydelige på at fraværsregler må ha en balanse som tar hensyn til mangfoldet vi ser i videregående skole, samtidig som den oppmuntrer til jevnlig oppmøte og en trygg læringsatmosfære. Det er viktig at elevene forberedes på videre studier, på jobb og voksenlivet. I de arenaene vil det kreves oppmøte og det blir stilt forventninger, og det må vi også gjøre.

Og for det tredje så må vi ha et system som sørger for at elevene er på skolen, uten at de må innom fastlegen når de er friske, for å få en lapp. Vi står midt i en fastlegekrise som regjeringen er i gang med å rette opp i sammen med kommunene. En del av det er å unngå å belaste fastlegene med for rigide eller. Det bør også være i Høyres interesse at vi får ordnet opp i. Eiden og Høyre bør være litt mer tilbøyelige til å innrømme at dagens fraværsgrense ikke er helt perfekt i stedet for å skremme.

Fylkesordførerkandidat Per Olav Hopsø (Ap) (bildet) og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) etterlyser en mer helhetlig elevoppfølging. Foto: Christine Schefte / Adresseavisen

Det at Eiden og Høyre og sier vi skal endre noe som fungerer viser at dere ikke lytter. Ikke til elevene. Ikke til fastlegene. Det har blitt uttrykt ønske om endring lenge. Utfordringer rundt psykisk helse, køer på legekontorene og ett konstant press på ungdommene. For hva har egentlig Høyre gjort for å bidra til å løse dette?

Vi vil styrke skolens rolle i å følge opp elevers fravær. Vi vil å ha en helhetlig elevoppfølging, der lærere og rådgivere jobber tett med elevene. Vi kan på den måten finne de underliggende årsakene til fravær på en tidligere fase. For å hjelpe elevene skal vi styrke skolehelsetjenesten, ha flere sosialveiledere og miljøarbeidere som gir en god skole med trivsel og motivasjon.

Dette vil bidra til å redusere unødvendig fravær, og sikre at elevene får den støtten de trenger for å lykkes i skolen og fullføre utdanningen sin.

Dette skal vi få til med klare og strenge regler for tilstedeværelse på skolen samtidig som vi tar tak i de utfordringene som dagens regler har. Det er det fullt mulig å løse.

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no