Vel vitende om den overhengende faren for å bli forvekslet med noen med livslang fartstid i politikken, velger vi allikevel å si at vi er genuint glade for at Siv Sandvik i Adressa stilte akkurat dette spørsmålet.

Aller først må vi bare beklage at vi ufrivillig ser ut til å ha avspist journalister med en utdatert versjon av partiprogrammet vårt. Av og til glipper versjonskontrollen og litt uferdige tankespinn blir liggende i et forsømt hjørne av nettet. Vi er derfor takknemlige for muligheten til å få fortalt om hvor vi står i tankeprosessen om fylkeskommunen og fylkestinget akkurat nå.

INP har vært i og befinner seg fortsatt i en stupbratt læringskurve enten det gjelder politikk eller partibygging i et historisk raskt tempo. Partiets syn på fylkeskommunen har derfor naturlig nok utviklet seg i takt med vår kunnskap om hvordan den faktisk fungerer.

Som nykommer er vi nødt til å være et lærende parti. Vi kombinerer dette med vårt prinsipp om konsekvenspolitikk, der alle politiske standpunkter og vedtak måles på den effekten de har hatt eller vil få, ikke gode hensikter. INP kommer alltid til å gi seg selv friheten til å vurdere «oppleste og vedtatte» sannheter med nye øyne, uten å bære med seg innarbeidede dogmer og vanetenkning.

INPs ståsted vedrørende fylkeskommunen er at vi ønsker å avvikle den i dens nåværende form. Vi mener at en mer rasjonell administrativ og økonomisk struktur som bedre ivaretar eksisterende og nye forvaltningsoppgaver på fylkesnivå er mulig og nødvendig.

Utfordringen ligger dermed i å finne en løsning som ivaretar prinsippet om likebehandling. Et forvaltningsnivå som sikrer lik kvalitet på velferd og omsorgstjenester er nødvendig for å hindre til dels store forskjeller mellom kommunene. Vi ønsker å bygge opp en erstatter for den nåværende fylkeskommunale struktur slik at tjenester som for eksempel BUF-etat, videregående utdanning og eldreomsorg m.m. har lik kvalitet uavhengig av økonomien i kommunen du bor i.

INP mener videre at fylkeskommunens mandat til å overstyre kommunenes arealplaner er svært uheldig for kommunenes evne til å møte og tilrettelegge for egen befolknings og næringslivsutvikling. Dette vil ikke bli videreført inn i fylkeskommunens erstatter.

Våre planer for fylkeskommunen er, som Adresseavisen så riktig skriver, ikke påfallende relevante for valget nå i september. Vi har dermed en frist til 2025 på å drive konsekvenstenkning rundt hva som skal erstatte fylkeskommunen.

Men, vi lover at det vi finner frem til vil være bedre enn det Norge har nå, og vi kommer til å presentere den nye løsningen med vår sedvanlige innestemme.