Når solen skinner og varmen er på besøk i Norge er det kanskje ikke så mange som tenker på strømpriser. Men plutselig kommer høsten og vinteren, og da vil vi igjen se at mange kommer til å slite med høye regninger. Norge er et kaldt land, og det er en gang slik at vi har gjort oss avhengige av elektrisitet for å varme opp hjemmene våre. Dette kommer i tillegg til lav kronekurs, høye renter og galopperende matvarepriser. Det bygger opp til en perfekt storm som vil ramme befolkningen hardt i tiden som kommer.

Reidar Albertsen Foto: Privat

Vi kan ikke da ha politikere som toer sine hender og sitter stille i båten mens større og større deler av landets hardtarbeidende befolkning får store problemer med å få økonomien til å gå rundt.

Vi trenger politikere som gjør noe med problemet!

Fremskrittspartiet har mange flinke folk som har innsett dette, og vi har flere gode forslag.

Istedenfor å rasere norsk natur med utbygging av svære fugledrepende vindmøller som spyr ut microplast, eller å legge vassdragene våre i rør, vil vi bygge ut kjernekraftverk. Dette vil ta sin tid å få på plass. En midlertidig løsning kan da være flytende gasskraftverk.

Det finnes norskutviklede løsninger på flytende gasskraftverk med karbonfangst og -lagring. Dette bygger på den enorme kompetansen som offshoreindustrien i Norge har bygd opp gjennom de siste 50 år. Bellona støtter denne løsningen. De har jobbet i lang tid med å identifisere mulige løsninger for å kutte utslippene på sokkelen i tråd med klimamålet i 2030, uten å belaste kraftsystemet på land. Løsningen de foreslår er å bygge flytende gasskraftverk med karbonfangst og –lagring i kombinasjon med havvind. Større gasskraftverk, på opp mot 500 MW, vil kunne elektrifisere flere plattformer i samme område. Det finnes flere industriaktører som jobber med mulige løsninger på dette. Fire større gasskraftverk vil kunne dekke store deler av kraftbehovet på norsk sokkel. De indikerer 3-4 år som reelt for bygging og oppstart av en løsning basert på allerede eksisterende teknologi. Da vil presset på strømmarkedet på land reduseres og sannsynligvis prisene gå ned. Hvis tilkobling til land eksisterer er det potensial for å levere kraft til fastlandet, fra sokkelen.

Acer og utenlandskablene må det også tas kontroll over. Årsaken til Frp’s tilslutning var premisset om at vi kunne eksportere overskuddsstrøm, ikke at vi skulle importere europeiske priser. Dette har vist seg å være en dårlig avtale, og denne må da reforhandles til det beste for norsk industri og den norske befolkningen.

Noen vil kanskje påstå at gasskraftverk klinger dårlig i forhold til utslippskutt, men det er viktig at alle får opp øynene og forstår at CO2 og andre utslipp ikke respekterer landegrenser. Vi selger råvaren gass for så å importere sluttproduktet, i dette tilfellet strøm, til skyhøye priser som en slags bananrepublikk. Det er mye bedre at vi selv utnytter den ressursen som gass er til å lage rimelig og miljøvennlig strøm enn at vi lar Tyskland brenne vår gass for så å kjøpe strømmen tilbake.

Det hjelper ikke med politikere som nekter å innse den krisen mange av landets befolkning befinner seg i. Vi må ha en ny kurs, både nå i september og om to år.

Vi i Fremskrittspartiet har praktiske løsninger på faktiske problemer, og hvis du vil ha ny politikk som fokuserer på å gjøre din hverdag bedre og samtidig gi deg mer frihet bør du stemme på nettopp oss.

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no