Fredrik Lund skal anmelde arkitektur for Adresseavisen. Foto: Kim Nygård

Så bra at Adresseavisen har hyret en egen arkitekturanmelder. Trondheim trenger absolutt mer diskusjon om arkitektur og byutvikling, og da hjelper det med et kritisk blikk fra en dedikert stemme. Vi på byplankontoret likte godt at arkitekturprofessor Fredrik Lund i sin første anmeldelse trakk fram K-U-K som eksempel på et godt prosjekt. Det var fjorårets vinner av Trondheim kommune sin byggeskikkpris.

Vi er godt fornøyde med hvordan planprosessen og debatten i Adressa forbedret prosjektet, og hvordan utbygger overrasket oss med å bygge noe enda bedre etterpå! Lund skriver at stadig flere statlige krav og føringer kan gjøre det vanskeligere å få til de gode løsningene. Det kan stemme, men kravene er ofte godt begrunna.

Byutvikling er en kompleks øvelse, med mange mål- og interessekonflikter. Rollen vår er blant annet å passe på at alle kravene fra staten og kommunen er oppfylt. Vi må også forklare hva konsekvensene blir om vi ikke klarer å innfri dem. Det er rom for avvik fra kravene så lenge vi redegjør godt for konsekvensene og gjør en helhetlig vurdering: Hva kan prosjektet gi tilbake til byen? Kan vi legge inn avbøtende tiltak eller ekstra kvalitet noe sted?

Jeg mener vi kan få til mye så lenge vi kan argumentere for at helheten blir bra for byen vår. Det vil si, akkurat brannkrav er mer rigide, og det med god grunn. Byen blir til i et samspill mellom utbyggere, arkitekter, offentlige aktører, innbyggere, byplanleggere i kommunen og de folkevalgte som til slutt bestemmer hva utbyggerne får lov til å bygge. Noen gang lander vi skjevt, og da må vi tørre å evaluere prosessen og å justere kurs til neste gang.

Fredrik Lund tar feil når han sier vi som er arkitekter i kommunen ikke tør mene noe om byutvikling. I alle politiske saker vi skriver, har vi tydelige meninger om byutvikling. Vi gir klare råd til politikerne, som både kan vedta, avvise og endre planforslagene fra utbyggerne. I tillegg holder vi foredrag, er med i fagdebatter og gir tilbakemeldinger til utbyggere. Hver eneste dag samordner og diskuterer vi byutvikling med utbyggere, høringsparter og naboer. Det eneste vi prøver å unngå, er å gå direkte i offentlig debatt med politikerne.

I år skal bystyret vedta en ny kommuneplanens arealdel (KPA) for Trondheim. Det er hovedplanen for hva som kan bygges de neste tolv årene. Der har vi lagt inn forslag til føringer på en bedre utforming av byen. Bestemmelser om arkitektur og byform er også utdypet i ny KPA. Vi tror ikke at vi kan sikre god arkitektur med bestemmelser, men vi kan påvirke i riktig retning og forhåpentligvis unngå de største tabbene i framtida.

Folks opplevelse fra gata skal gi føringer for utforminga av byen. Høyder, volumoppbygging, fasadeutforming, fargebruk, plassering av innganger, terrengtilpasning og beplanting skal bidra til en by som er vakker i øyehøyde. Derfor foreslår vi strengere krav til hvordan førsteetasjene skal utformes og hva de bør inneholde i både Midtbyen, sentrumsområdene rundt og i bydelssentrumene. Lange fasader uten detaljering og åpninger gir en kjedeligere by.

Nå har vi hatt Byarkitekten og Rådet for byarkitektur i overkant av ett år. De har allerede markert seg med tydelige innspill til reguleringsplaner og byggesaker. Byarkitekten har også igangsatt arbeid med en ny arkitekturstrategi. Vi håper at både den nye kommuneplanens arealdel og Byarkitekten med sitt råd vil løfte standarden på det som bygges i Trondheim. Vi gleder oss til fortsettelsen på arkitekturspalten og lover å følge nøye med.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe