Dere ønsker et bilfritt Trondheim. Det syns jeg er vel ambisiøst med hensyn til hvordan dere utformer politikken for å oppnå dette målet. Vi bor i en by som er formet på en slik måte at det å fjerne bilen ikke er hensiktsmessig. Og unnskyld meg, hva galt har bilen gjort? Hva er alt dette grønne hatet mot bilen, og hvor kommer det fra?

Jeg selv er ikke en klimaskeptiker. Jeg er en pragmatisk ung mann, med et engasjement for klima og miljø. Men jeg legger trykk på pragmatisk. Vi må være realistiske og tenke fornuftig. Klimapolitikk må være rotfestet i hva som er gjennomførbart. Det å nærmest forby folk å kjøre bil, er urealistisk.

Fredrik Trøan Johansen Foto: Privat

Folk trenger bilen, folk er avhengig av bilen. Det må dere i MDG rett og slett bare akseptere. Det dere bør gjøre, er å legge 100 prosent til rette for at folk kan velge alternativer til bilen der det er hensiktsmessig. Men la folk kjøre bil når de behøver det.

Sørg for et bedre kollektivtilbud som fungerer for flere enn bare AtB og Fylkeskommunens/Kommunens økonomi. Da skal dere se at flere velge bilen i mindre grad.

Og så en oppfordring til trønderne. Det er lov å sette igjen bilen hjemme litt oftere. Jeg tror vi alle kan bli enda flinkere til å velge buss og lignende foran bilen. Om du kan sette bilen i garasjen og ta bussen, gjør det så ofte du kan. Selv om det er mindre komfortabelt. Det blir lettere for hver gang du gjør det.

Jeg tror det er realistisk å kjøre mindre og busse oftere. Men jeg tror ikke det er mulig å gjøre en hel by bilfri. Ikke slik vårt samfunn er bygd opp. Bilen er stadig et verktøy for mange mennesker. Så bilen forsvinner ikke, uansett hvor mange parkeringsplasser man fjerner, bomstasjoner man setter opp eller hvor mange hinder som etableres.

Legg heller til rette for at folk kan velge alternativer til bilen i størst mulig grad. Og gi dem insentiver til å velge grønt der det er hensiktsmessig. Bruk sunn fornuft, glem luftslott og glem Disneypolitikk.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!