Den meningsløse og brutale krigen i Sudan ryster verden. Land som Sverige, Frankrike og Norge jobber på spreng for å redde sine borgere ut av krigsområdene. Det er det tilsynelatende ikke alle som liker. «Norske liv skal ikke risikeres for å hente «flyktninger» fra Sudan som har dratt tilbake på ferie! Enig?» spør stortingspolitiker fra Frp, Erlend Wiborg, på sosiale medier. Nei, Wiborg, vi er ikke enige.

Etter folkelig motstand ble diktatoren Omar al-Bashir avsatt i 2019. To år senere ble det utført et militærkupp i landet. 15. april i år gikk Sudans væpnede styrker og en paramilitær gruppe til krig mot hverandre. Mens ulike militære ledere bruker våpen i en intern maktkamp, lider sivilbefolkningen.

Da krigen brøt ut, var det om lag 80 norske borgere i landet. Mandag klarte 30 av dem å forlate Sudan. Utenriksdepartementet (UD) jobber nå for å hjelpe resten ut. Flertallet er norsk-sudanere, der noen har norsk statsborgerskap og andre har oppholdstillatelse i Norge. En norsk utrykningsenhet er sendt til nabolandet Djibouti. UD undersøker nå hvordan de kan bistå med utreise, blant annet gjennom samarbeid med andre land.

Ifølge Frp er dette misbruk av ressurser. Wiborg sier til Aftenposten at «norske liv settes i helt unødig fare for å bistå mennesker som potensielt har misbrukt asylsystemet og bløffet norske myndigheter». Wiborg vet ingenting om bakgrunnshistoriene til dem som nå er fanget i en blodig borgerkrig. Det vi derimot vet, er at norske borgere befinner seg i en potensielt livsfarlig situasjon. Å komme med udokumenterte påstander om at disse menneskene skal ha bløffet norske myndigheter, er fullstendig uhørt.

Flyktninger som har blitt norske statsborgere, kan fritt reise tilbake til hjemlandet. Det er andre regler for flyktninger med midlertidig eller permanent oppholdstillatelse. Om de reiser frivillig til hjemlandet, bryter de regelverket. Men nå er det krig. Vi støtter regjeringens innsats for å hjelpe norske borgere til Norge. Vi ønsker ikke en situasjon der norske statsborgere hjelpes ut, mens de med «feil papirer» avvises. Sanksjoner på eventuelle brudd på utreisereglene får komme senere. Nå gjelder det å redde liv.