God skole og utdannelse er kanskje den aller viktigste grunnpilaren i byggingen av et godt og rikt samfunn. Å gi våre barn og ungdommer med ulike forutsetninger og ulike drømmer en best mulig grunn å stå på fra starten av, en god mulighet å lykkes i livet og kjenne en trygghet gjennom en god utdannelse er og bør alltid være en bærebjelke. Norge er et rikt land som bør ta seg råd til å prioritere dette. Et rikt kulturliv er også et kjennetegn på et godt, dynamisk samfunn med en engasjert, nysgjerrig, opplyst, kunnskapsrik og kreativ befolkning. Kulturen er et lim som holder vårt samfunn sammen og gir oss identitet og sjelelig rikdom.

I dag vet vi at det er viktig å utdanne «hele» mennesker, ikke bare i såkalte grunnfag, men også til alle samfunnsfelt og sektorer. Det er trist å se at humane fag innenfor musikk og kultur, og i dette tilfellet også yrkesfag og idrett, fremdeles tilsynelatende nedprioriteres og ofres først når det blir snakk om innsparinger. Det er som om utdannelse innenfor disse fag dessverre i noens øyne fremdeles ses på som annenrangs og ikke like viktige som de teoretiske grunnfagene. Jeg trodde ærlig talt, etter all forskning på området og alt vi i dag vet om kulturen og musikkens betydning i samfunnet, at kulturen ikke lenger bare ble sett på som en salderingspost som vi bare tar oss råd til i gode tider. Egentlig er det jo tvert om slik at i dårligere tider (om det nå i det hele tatt går an å snakke om «dårlige» tider i Norge i 2023 med 15 408 789 843 653 kr på bok) øker kulturens betydning i samfunnet. Og det blir enda viktigere å ha noe å samles om. Mennesket behøver ikke bare noe å leve av, det behøver også noe å leve for.

Trondheim og Trøndelag har et rikt musikk- og kulturliv formet av kreative og innovative kulturarbeidere. Kjære politikere, dette kulturlivet har ikke blitt til av seg selv, det er blant annet et resultat av målrettet satsing på og arbeid innenfor musikkutdannelse og kultur-/musikkskoler.

Musikklinja på Heimdal videregående har i 45 år vært en bauta og en svært viktig brikke i utdannelsen av musikere og kulturarbeidere i Trondheim og Trøndelag, og faktisk også vært med på å eksportere musikere langt utenfor Norges grenser. Linja er kjempepopulær, er vanskelig å komme inn på, har ventelister, er en av svært få plasser ungdom i Trøndelag kan søke seg til om de tidlig ønsker å satse på utdannelse innenfor musikk og er langt mer verdt enn bare en utdannelse egnet til å strykes med et pennestrøk for kortsiktig å spare noen fattige millioner.

Kjære politikere, forslaget om å legge ned musikklinja på Heimdal virker lite gjennomtenkt, og her mener jeg dere virkelig er ute på gyngende grunn. Om det er tvingende nødvendig å spare, så spar heller på kostnader i byråkrati og administrasjon i fylkestinget. Om det må spares i skole, spar jevnt over i stedet for å la enkelte linjer og skoler ta støyten. Om mulig, kjør med underskudd og gå til staten og vis at skolene er underfinansiert.

For all del, unngå å spare på barn og ungdom, skole og utdanning. Det er vår framtid og det viktigste vi har. Tenk om igjen, og tenk riktig.