Ingen visste hva som skulle komme, da vi fredag fikk beskjed om alle skulle samles i storsalen for et møte med rektor. Etter få minutter viste det seg at det var snakk om en sak vi aldri kunne forestilt oss – fylkeskommunen har foreslått å legge ned flere linjer, blant annet musikklinja vi går på.

Vi har lenge hatt det samme ønsket for hvordan vi skal bygge den norske skolen. Ønsket om en skole hvor alle har muligheten til å utforske alternative retningslinjer, og hvor alle har muligheten til å lykkes. Hvilke interesser, hobbyer, og ønsker en har om sitt fremtidige yrke, skal aldri være en hindring for å kunne ta en utdanning – tvert imot gjør vi dette til en grunn til å ta den.

Derfor ble vi særlig sjokkert over forslaget om å fjerne over halvparten av musikklinjene. Forslaget strider mot alt politikere, offentlighet og folket har jobbet for. Nedleggelsene vil ta fra unge muligheten til å utvikle seg ordentlig musikalsk. Dette vil ikke bare gjøre det vanskeligere å holde musikeryrkene i live, men også knuse drømmene og ambisjonene om å bli popstjerner, gitarister eller fiolinister til massevis av barn og unge.

Kultur er det som bygger identiteten til enkeltmennesker og nasjoner, og det som binder samfunnet vårt sammen. Musikken utgjør en mye større del av denne kulturen en hva vi som mennesker er i stand til å forstå. Vi håper så inderlig at fylkespolitikerne og det nye flertallet er enig i dette. Musikklinja på Heimdal må få bestå, skriver Astrid Jacobsen Rendal (bildet) og Runar Chang Nordgård, begge elever ved musikklinja på Heimdal videregående skole Foto: Privat

I dag finnes det 45 plasser på musikk i Trondheim – 30 på Heimdal, 15 på Katta. Går forslaget gjennom, fjernes de 30 på Heimdal i bytte mot 15 til på Katta, altså 30 plasser totalt. Dette høres kanskje ikke så ille ut, men problemet er at det overhodet ikke møter behovet til trondheimsområdet.

På Heimdal har vi elever fra elleve kommuner, der flere bor på hybel. Etter at musikklinja i Orkdal ble lagt ned, forventet vi at antallet økte. I tillegg til dette, har vi hatt oversøkning de siste årene. I år var denne på 164 prosent for trondheimsregionen, altså 74 søkere på 45 plasser i 2023. Legges Heimdal ned, øker denne til forbløffende 250 prosent, og dette er før man legger til stjørdalingene som kommer hvis Ole Vig og legges ned.

Å komme inn på musikk på videregående kommer til å kreve toppkarakter i alle fag, og minner blant annet om det forskrekkelig vanskelige inntaket til medisinstudiet; ønsker du å bli trommis, må du være klassens beste i matte, geografi, og religion. Sist vi sjekka, var det ikke dette The Rolling Stones ble kjent for, og det var nok ikke dette du tenkte på forrige gang du dro på konsert.

For hvem skal dirigere demenskor, gå i 17. mai-korps, marsjere med gardemusikken, drive Pstereo-festivalen, delta i MGP, fylle Olavshallen og Dokkhuset, spille i bryllup, dirigere Nidarosdomens guttekor, komponere filmmusikk, arrangere bluesfestival, fremføre åpningsfanfarer, fylle opp topplistene vi hører på, sette opp musikalstykker, gi oss musikk på radioen, og spille på barnehagefestival hvis ikke det er musikere?

Kultur er det som bygger identiteten til enkeltmennesker og nasjoner, og det som binder samfunnet vårt sammen. Musikken utgjør en mye større del av denne kulturen en hva vi som mennesker er i stand til å forstå.

Vi håper så inderlig at fylkespolitikerne og det nye flertallet er enig i dette. Musikklinja på Heimdal må få bestå.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!