Siden januar har jeg jobbet med å innhente informasjon om hva som finnes av type lavterskel helsetilbud for lærlinger. Saken interesserer meg fordi jeg er lærling selv, og har opplevd at det kan være vanskelig å få svar på dette spørsmålet.

Min far døde brått fra meg da jeg var bare 14 år. Derfor har jeg selv erfart hvor viktig det er å ha tilgang til et lavterskel helsetilbud, som kan være der i vanskelige tider. Helsesykepleierne på mine skoler var til svært god hjelp for meg, de var lett tilgjengelige og svært kompetente. Men da rektor på siste skoledag ønsket meg en god sommer og lykke til videre som lærling, opplevde jeg at helsesykepleier ikke lenger var et tilbud som jeg hadde tilgang på. Fordi jeg neste skoleår skulle bli lærling i bedrift og ikke fortsette på VG3.

Jeg fikk ingen informasjon om hvilke rettigheter og tilbud lærlinger har når det kommer til lavterskel helsetilbud. Nå er det snart ett år siden, og jeg sitter fremdeles som et spørsmålstegn uten klare svar. Er det slik at bedriftshelsetjenesten er vårt tilbud? Og hvordan er det tilbudet tilpasset lærlinger?

Joakim Uthus Guldseth på jobb som lærling. Foto: Privat

Jeg har derfor satt i gang et prosjekt på jakt etter svar på mine spørsmål. Jeg tok kontakt med en rekke relevante aktører i Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune. Svarene jeg fikk ble jeg dessverre ikke noe klokere av. Min opplevelse var at aktørene pekte på hverandre. Aktørene ga meg ulike svar, men de fleste sendte likevel meg i retning bedriftshelsetjenesten. Så jeg fortsatte jakten, og tok kontakt med bedriftshelsetjenesten tilknyttet min arbeidsplass. Men til min store overraskelse var svaret at de rett og slett var usikre på om jeg som lærling har rett til å få hjelp av dem. Men til slutt fikk jeg omsider bekreftet at lærlinger er velkomne. Det er vel og bra.

Trondheim kommune er kun en av mange bedrifter som tar imot lærlinger i Trøndelag. Mine undersøkelser har gjort meg skeptisk til hvordan ståa egentlig er i andre bedrifter, både privat og i offentlig sektor. Hvem informerer, og på hvilken måte blir lærlinger tatt vare på? I eventuelle tilfeller hvor bedriftshelsetjenesten avviser lærlinger, er det dermed kun fastlegen som ville vært et kjent tilbud. Men kan fastlegen tilby lærlingene samme type lavterskeltilbud som skolehelsetjenesten tilbyr sine skoleelever? Videre, er bedriftshelsetjenesten egentlig en god erstatter for skolehelsetjenesten?

Lærlinger kan faktisk være så unge som 17 år. Terskelen for å etterspørre helsehjelp kan være høy når du er 17 år og helt fersk i arbeidslivet. Min mening er at det bør være en selvfølge at lærlinger får god informasjon om hvor de kan oppsøke helsehjelp, før man tar steget ut i arbeidslivet. Slik er det tydeligvis ikke i dag.

Mine undersøkelser avslører at det hersker betydelig usikkerhet blant aktørene om hvem som egentlig har ansvaret for lærlingers helsetilbud. Videre har jeg selv erfart at informasjon om akkurat dette ikke har blitt kommunisert ut på en god måte. Dette er uheldig. Videre er det også bekreftet av Opplæringskontoret at lærlinger per definisjon ansees som VG3-elever, herunder VG3-elever ute i bedrift. Hva er da årsaken til at vi ikke får forlenget tilbudet gjennom skolehelsetjenesten?

Undertegnede er førstegangsvelger og ser frem til å ta i bruk stemmeretten ved høstens valg. Det eller de politiske partiene som kunne tenke seg å hjelpe meg med å sette lyskasteren på denne problemstillingen, har en reell sjanse til å kapre min stemme.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.