Senterpartiet er ute i Adressa og sier at det er «valgflesk» fra partiene som ikke vil legge ned Boligstiftelsen i Trondheim. Stiftelsen vil heller si at det er synd at Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke ser viktigheten av å ha en stiftelse som jobber aktivt for sosial utjevning, sosial mobilitet, fellesskapsløsninger, beboerdemokrati, og som gir folk et trygt hjem.

Historikken til Boligstiftelsen er at Trondheim kommune gav stiftelsen 10 000 kr i 1972 og stiftelsen kjøpte boligene fra kommunen som ble overført ved opprettelsen. Det er ikke en tilbakeføring av verdier som kommunaldirektøren skriver i saksfremlegget, det er en konfiskering av stiftelsens eiendeler. Spørsmålet om oppløsning har en uavklart juridisk side, men dette lar vi ligge i denne sammenhengen.

Administrasjonen sier at det å legge ned stiftelsen vil gi billigere og bedre tilbud til byens vanskeligstilte, men de viser ikke hvordan dette vil skje. Vi har jobbet aktivt i våre boliger med å skape et fellesskap gjennom beboermøter og ulike arbeidsgrupper. Gjennom å legge til rette for medvirkning skapes det naboskap, fellesskap, eierskapsfølelse og stolthet over egen bosituasjon. Dette klarer vi med en og en halv ansatt og en vilje til å involvere beboerne. I helga hadde vi flere titalls beboere på hagefest der vi engasjerte dem til å være med på å bestemme hvordan områdene rundt vår blokk på Brundalen skal utformes. Kom gjerne med eksempler på at kommunen har fått til noe lignende i noen av sine bygg. Beboerne forteller oss at det er en ny hverdag å leie av stiftelsen sammenlignet med tidligere boforhold i kommunale og private boliger. Flere har også begynt å engasjere seg i lokalsamfunnet og i frivillig arbeid etter at stiftelsen overtok driften av eget bygg. Det koster ingenting å beholde stiftelsen, men de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å legge ned stiftelsen vil bli store.

Kommunedirektørens saksfremlegg inneholder store mangler, blant annet er det ikke vist til hva stiftelsen har gjort de siste årene, hva stiftelsen har planer om å oppnå når det kommer til boligutbygging, medvirkning og vårt boligsosiale arbeid opp mot den voksende gruppen som har utfordringer på boligmarkedet. Men kanskje det største problemet med kommunedirektørens saksfremlegg er at det ikke sier noe om hvordan stiftelsens verdier skal brukes. Kommunen dekker drift og ordinært vedlikehold, men bør likevel ha gode muligheter til å leie videre rimelig til de kommunale leietakerne. Når kommunen bruker rundt 60 prosent av alle vedlikeholdsmidlene sine på inn- og utflyttinger, er det kanskje noe galt med modellen for kommunale boliger heller enn boligstiftelsen.

Offentlig kontorer kontakter oss jevnlig fordi de er fortvilet fordi de ikke finner en bolig til sine brukere. Det er mange som søker til oss som sier at de ikke får startlån eller kommunal bolig og som er enten bostedsløse, bor i helseskadelige boliger eller som må flytte ofte på grunn av at eier av bolig skal bruke den selv eller selge. Senterpartiet sier at de vil hjelpe folk med å få startlån, men når dette ikke er mulig for mange, hva er svaret da? Vi trenger flere ulike virkemidler for å møte de store boligutfordringene vi har, fra startlån, leie-til-eie, seriøse private utleiere, kommunale boliger og allmennboliger. Det vil være klokt av politikerne å legge til rette for et mer rettferdig leiemarked i den situasjonen vi er i dag. Boligstiftelsen vil gjerne være en konstruktiv samarbeidspartner i dette arbeidet.

Boligstiftelsen har nå ressurser og vilje til å bygge flere rimelige utleieboliger for ulike grupper som sliter på boligmarkedet. Kommunedirektøren i Trondheim har ikke synliggjort hvordan en tilsvarende økt satsing på rimelige utleieboliger kan skje i kommunal regi, og nesten tre år etter politisk vedtak om en tredje sektor har det enda ikke blitt lagt frem en sak om hvordan dette skal gjennomføres. Vi mener derfor at realiseringen av flere rimelige utleieboliger i Trondheim er best sikret gjennom fortsatt drift i regi av boligstiftelsen og vi oppfordrer politikerne til å stemme nei til oppløsning.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.