Min valgkampsak

Det er ikke et nytt fenomen at kokain eksisterer blant ungdommer i Norge, men det som er oppsiktsvekkende er hvor normalisert det virker å ha blitt blant tenåringer helt ned i konfirmasjonsalderen.

Politikere, og vi som samfunn, må finne nye måter å bekjempe dette på. Selv om en del ungdom snakker høylytt om at partydop er noe kult å spennende, så betyr ikke det at alle ønsker å være en del av denne kulturen. Så hvem er disse ungdommene?

Mange foreldre tenker nok at sine barn aldri ville blande seg opp i noe sånt, men narkotika sniker seg ikke bare inn i ødelagte hjem. Man er kanskje mest påvirkelig i disse årene og det betyr ekstra mye hva de populære på skolen sier og gjør. Det er også i disse årene at influensere, artister, TV serier og filmer kan gjøre stort inntrykk. Jeg har tenkt på hvordan vi kan nå bedre frem til denne sårbare aldersgruppen. Har vi nok «kule» rollemodeller i Norge som kan snakke mer om baksiden av party dop? Eller er også de for redde for å ikke bli invitert på fester og den indre sirkelen hvis de tar standpunkt?

Røyk og snus har grufulle bilder som skal påminne brukene om hva som er i vente om de blir avhengige, men hjelper det? Ofte så fungerer hjernen vår slik at når vi ser noe ofte nok, så ser vi det ikke lenger. At kyniske bakmenn lager visuelt fristende piller og pulver med morsomme smiley face og fargerike motiver, gjør ikke kampen mot partydop lettere. Nå har det også kommet trendy, rosa kokain som er en enda verre miks av billige substanser. Det hjelper heller ikke når musikk som er retter mot ungdommer glorifiserer MDMA og cola som et middel som vil garantere deg både ett ligg og den beste festen i ditt liv.

Skolen klarer ikke å konkurrere mot disse artistene med pulserende rytmer og tekster som er lett å synge med. Så hvem skal nå igjennom til lettpåvirkelige tenåringer? Er det slike som meg som kan vise at man kan fortsatt feste til langt på natt uten å ta noe dop? Eller blir det dobbeltmoralsk siden jeg drikker alkohol?

8. juni kunne vi lese om rådgiver Karin Øien i KoRus som påpeker at kokain ofte blir brukt for å forlenge festen. Hun sier også videre at det oftest brukes i tillegg til alkohol. Så hva er det største problemet fra grunnen av? Er det alkoholbruk blant mindreårige? Jeg vokste opp på bygda i Orkdal hvor det var fullstendig normalt å drikke alkohol etter du var konfirmert, mens kokain og dop ble sett på som noe «tapere» drev med. Så hva har skjedd? Hvorfor har det snudd? Eller var det slik bare i min omgangskrets?

Jeg tror skolen må jobbe hardere med at elevene skal få se baksiden med partydop fra enten jevngamle eller de som blir ansett som «kule». De må å få besøk av influenserne og kjendiser som enten tar avstand, eller som kan snakke om baksiden av dopbruk.

Jeg tenker tilbake på ungdomsskolen hvor vi fikk inn en tungt belastet rusavhengig som fortalte om hvordan en uskyldig flørt med narkotika hadde ført til et intenst kjærlighetsforhold hvor ingenting annet enn rusen betydde noe. Hvordan forholdet hadde ført til alt fra prostitusjon, vold og tap av venner og familie, til et liv på gaten. Det hørtes skummelt ut, men føltes så langt borte fra vår virkelighet. Vi brydde jo oss om utseende, popularitet, kjendiser og det å være kul. Vi kom jo ikke til å bli som denne skyggen av et menneske. Jeg tror at skolen må være mer på elevenes nivå, hvor de kan også fokusere mer på at narkotika vil ødelegge huden deres, at de mister tennene og at ingen gidder å henge med deg til slutt. Kanskje burde obligatorisk skoletur til en rusklinikk vært en del av pensum? Der kan elevene fått snakket med unge rusavhengige som snakket deres eget språk.

Politiet burde også jobbe tettere med foreldre og skole om hvordan de kan oppdage de mer skjulte tegnene på at deres barn har begynt å eksperimentere med dop.

Hvis du er en offentlig person, og spesielt hvis du vet du er et forbilde for tenåringer, så mener jeg at du har et ansvar for hva du påvirker dem til å gjøre.

Det er ikke bare influenser og kjendiser selv som har ansvaret, men også media som er de som faktisk bestemmer hvem som skal være forbildene.

Det må vi ikke glemme!

Så, til syvende og sist så er ikke kampen mot normalisering av party dop en gruppes jobb, men ett helt samfunn.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!