Høyres ordførerkandidat vil bygge flere, større og bedre skoler enn vi gjør i dag. Oppskrifta: privatiser skolebyggene. Målet er riktig, oppskrifta er feil.

I 2015 vedtok Bystyret å redusere læringsarealet per elev på skoler som planlegges fra 2,5 m² til 2,25 m². I ettertid mener jeg dette var en tabbe. 2,25 m² er i utgangspunktet ikke noe problem, men reduksjonen har ført til at vi ikke har noe å gå på når elevtallet øker mer enn forutsatt som vi bl.a. har sett når det fortettes. Vi har mistet fleksibilitet når elevtallet svinger. Hvis Høyre nå vil være med å revurdere dette, er det bra.

Bystyrerepresentant Ottar Michelsen mener at privatisering av skolebygg er en dårlig idé. Foto: Christine Schefte /Adresseavisen

Men løsninga til Ranum er ei gammel, og dårlig, Høyre-oppskrift. «Vi skal overlate byggingen til private», sier Ranum. Selv om han ikke nevner offentlig-privat samarbeid (OPS), så er det i praksis det han tar til orde for – andre skal bygge og eie skolene, og kommunen skal leie dem. Det har aldri vært lønnsomt å leie bygg som vi trenger over tid!

For det første så er det jo faktisk sånn at private bygger skolene også i dag, men på oppdrag av kommunen. Det er ikke kommunale murere og tømrere som setter opp byggene, det gjøres av private entreprenører etter en konkurranse. Økt bruk av samspillskontrakter gjør at vi også kan utnytte kompetansen til entreprenørene tidlig i prosjektene.

Kommunen er imidlertid byggherre og eier av skolene, og det er en dårlig ide å gå bort fra dette. Det finnes knapt aktører i Norge som har bedre erfaring enn Trondheim kommune med å planlegge, bygge og drifte skoler. Ranum lovpriser selv Huseby skole som er en av de siste som er bygd – vi må bruke den kunnskapen Trondheim kommune har! Det er naivt å tro at private byggherrer vil gjøre dette bedre uten samme erfaring og vi må for all del ikke miste den kompetansen vi har på feltet.

Alt tyder også på at løsninga vil gi dyrere skoler for kommunen. Hvis en privat utbygger skal eie bygget og kommunen leie det tilbake, får kommunen nøyaktig den samme gjeldsforpliktelsen. Jeg håper Ranum er klar over dette. I praksis er OPS å kjøpe på avdrag, men i stedet for å ta opp et lån (hvor vi også kan bruke egenkapital for å redusere lånebehovet), betaler kommunen avdrag til en privat utbygger. Og her kommer problemet: det finnes ingen utbyggere som får like gunstige lån som en kommune. Rentekostnadene ved OPS blir derfor større og de kommunale utgiftene øker tilsvarende. I tillegg er det naturlig å tro at denne utbyggeren også skal ha en fortjeneste i denne perioden – dette øker kostnadene ytterligere.

Løsninga til Ranum bidrar derfor ikke til at det blir billigere – det blir dyrere, i tillegg til at vi ikke lenger kan bruke erfaringskunnskapen i kommunen på samme måte. Det kan dermed bli mye dyrere.

Så Ranum, ta av privatiseringsskylappene og bli med og øk arealet vi setter av til den enkelte elev, men ha tro på de som har bygd de skolene du skryter av!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no