Styret i Velforeningen på Bakklandet ble overrasket av lederen i Adressa 17. mars, som ønsket planlagte endringene i Bakklandets gateløp velkommen.

Adresseavisen «håper og tror at beboernes frykt er ubegrunnet». Hvordan man kan tro det, er nesten uforståelig. Vi opplever konfliktsituasjoner hver dag. Det er dokumentert at farten er altfor høy, og det føles utrygt å være fotgjenger i gatetunet. Et gatetun er en sosial funksjon som skal stimulere til mer opphold, og er en viktig del av Bakklandets popularitet. Trondheim kommune har planlagt en tre meter bred ferdselssone gjennom gatetunet, med flatt dekke. Kommunalteknikk kaller dette for et sambruksfelt, som altså skal benyttes både av kjørende og gående. Velforeningen har en begrunnet frykt for at farten vil øke betydelig, når det midtstilte feltet blir både bredere og helt flatt. Det finnes neppe noen eksempler på at farten reduseres, når man øker veibredden og fjerner humpene.

Espen F. Eide, Styremedlem i Bakklandet og Lillegårdsbakken Velforening. Foto: Privat

Avisens leder gir også uttrykk for at «omleggingen er godt begrunnet, og bør føre til færre konflikter mellom gående og syklende». Det er bare gjetning, og det motsatte er mer sannsynlig. Kommunalteknikk har faktisk selv uttalt at de ikke er i stand å finne noen fartsdempende tiltak, derfor er det heller ikke planlagt.

Fra Adresseavisen uttrykkes også at «skille mellom fotgjenger kjørende er nødvendig, og å samle syklister midt i veien er noe som trengs». Den offisielle beskrivelsen av gatetun, sier blant annet at trafikken ikke skal deles inn i ulike ferdselssoner. Velforeningen mener den planlagte omleggingen prioriterer gjennomfarts-syklister, foran kulturhistorisk miljø, og bomiljø. Kos og trivsel er det de fleste forbinder med Bakklandet i dagens utgave. Det er skjevt og skakt her, og sjarmerende. Her kan vi ikke etablere flat og strømlinjeformet gate. Som en Bakklands-beboer så treffende sa: «Det bli som å lægg Pergo i Domkirka det!»

Den planlagte endringen er tenkt utført med saget og flammet gatestein fra India eller Kina. Brosteinen som allerede ligger i gata, er så slitesterk at den kan fortsette å ligge der i flere århundrer. Velforeningens logo sier «Bevar Bakklandet», og det er vår hovedoppgave. Vi håper at Formannskapet behandler denne saken på nytt, og støtter oss som elsker Bakklandet.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe