Det har gått over 40 dager siden drapet på Mahsa Amini i Iran. Minneseremonien i hennes hjemby Saqqez ble raskt til en politisk markering med tusenvis av deltakere. Regimet møtte de sørgende med åpen ild og tåregass. Byen er nå, nok en gang, uten tilgang til internett.

Demonstrasjonene i landet har vart i nær seks uker og viser ingen tegn til å avta, på tross av økende brutalitet fra regimet. På gatene ropes det om revolusjon, en ny vår. Norge er blant landene som har fordømt det iranske regimets voldsbruk mot demonstrantene, som til nå har krevd nær 400 liv. Dette er bra, og vi iranere er takknemlige for all solidaritet, men det er ikke nok. Iranere viser et utrolig mot og nekter å la seg kue av styresmaktene. Det fortjener mer støtte fra oss!

Presidenten i det iranske regimet og innenriksministeren legger ansvaret på den demokratiske motstandsbevegelsen (NCRI) for organiseringen av protestene. Over 130 medlemmer i EU- parlamentet sendte ut en uttalelse den 5. oktober om opprøret i Iran. De støtter det iranske folket og deres rett til å leve i et fritt demokrati, uten vold, diskriminering og undertrykkelse.

Det iranske regimet sliter på mange fronter. Presteregimets ambisjoner om å bli en atommakt danner også kontroverser internasjonalt. IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået) kritiserer regimet i Iran for manglende samarbeid om atomprogrammet. Europa tviler på regimets intensjoner i atomforhandlingene og USA er bekymret for at regimet kan utvikle atomvåpen i løpet av noen få uker. Dessuten trosser regimet i Iran vesten og selger droner til Russland som brukes i krigen mot Ukraina.

Samlet sett utgjør dette regimet en sikkerhetspolitisk trussel for sitt eget folk og for det internasjonale samfunnet. Mer enn 40 års erfaring tilsier at forhandling med regimet ikke vil løse floken.

Et samlet internasjonalt samfunn viser nå støtte til det iranske folket og har tydd til økte sanksjoner rettet mot regimet. Neste nødvendige steg er å stenge de iranske ambassadene, også i Oslo, og gi støtte til den demokratiske motstandsbevegelsen i Iran. Handel med det iranske regimet burde betinges på respekt for menneskerettigheter og løslatelse av alle politiske fanger. Den gode nyheten er at alle kan bidra i dette arbeidet. Du kan sende en mail til Norges utenriksminister. Iranere ønsker demokrati, likestilling mellom kjønn og å leve i fred med omverdenen, det burde alle bidra til å sikre – også nordmenn!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!