Adresseavisen skriver 26. oktober om kraftkrise i Trøndelag, og hvor LO og NHO ber trønderske politikere få øynene opp for et kommende kraftunderskudd. Hovedgrunnen sies å være alle planene om ny industriutbygging i fylket. Det er batterifabrikken i Orkland, nye datasentre og kraft til elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner. Kristian Tangen fra LO og Guro Gimse fra NHO i Trøndelag sier at det er nødvendig med utbygging av ny landbasert vindkraft og mer utnyttelse av det trønderske vannkraftpotensialet. Og begge er åpne for kraftutbygging av vernede vassdrag.

Gimse og Tangen viser til en rapport laget av konsulentselskapet Thema Consulting. Denne rapporten peker på et trøndersk kraftbehov på 5 TWh (1 TWh = 1 milliard kWh), og føyer seg inn i rekken av rapporter som har kommet de siste årene om framtidig energibehov i ulke deler av landet. Betalt av kraftprodusenter og andre næringsinteresser. Hovedinnholdet er at produksjonen av strøm må øke raskt for å dekke behovet raskt, og rapportene seiler ofte under «det grønne skiftet»- og «vi må sikre klimaet»- flaggene. Men det bakenforliggende motivet fra kraftprodusentene og utbyggere, er ønsket om å produsere mer strøm, og dermed ofte ødelegge mer natur, for å tjene mer penger.

NVE (Norges vassdrag og energidirektorat), som har ansvar for å forvalte de norske energiressursene, har nylig kommet med sin kortsiktige kraftmarkedsanalyse som står i motstrid til alt dette. NVE mener at det for hele landet er behov for om lag 16 TWh ny elektrisk kraft fram til 2028. Her holder jeg den meningsløse elektrifiseringen av olje og gassvirksomheten utenfor. Disse 16 TWh er mindre enn det årlige norske kraftoverskuddet med utlandet, og er et kraftbehov som kan nås uten ny utbygging av landbasert vindkraft, eller av vannkraft. Av denne kraftmarkedsanalysen følger det også at NVE ikke regner med at vil bli noe kraftunderskudd i Trøndelag de kommende årene.

De norske klimaforpliktelse i henhold til Parisavtalen er at klimagassutslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030 sammenlignet med utslippene i 1990. Så langt har Norge oppnådd fem prosent. Den fossile energibruken må derfor drastisk reduseres. Problemet er å få ned denne bruken, og det er ikke for lite fornybar kraft som er hovedproblemet her. Istedenfor å rope om mer kraft, bør LO-Tangen og NHO-Gimse sette inn kreftene for å få ned bruken av både fossil energi og også si nei til naturødeleggende vind- og vannkraftprosjekter.