Hva tenker du når du ser tjukke mennesker? Late folk som ligger på sofaen hele dagen med potetgullposen og brusen på en armlengdes avstand? Glem det!

Jeg har en kropp som mange ser på med avsky. Selv er jeg glad i kroppen min – selv om den er større enn de fleste andre kroppene i denne nasjonen. Jeg har en kropp som kanskje noen bruker til skrekk og advarsel når de skal fortelle barn om konsekvensene av potetgull og brus på en tirsdag. En kropp som noen bruker som argument når de er uenige med det jeg står for i debattspaltene. Det går bra – jeg lever med det. Likevel er jeg klar på at en stor kropp ikke skal definere hvem jeg er som menneske.

Det er ikke kroppen min som er urettferdig – det er holdningene som er urettferdige.

Selv i ei tid med massivt kroppspress og stigmatisering av mennesker med store kropper, ser det ikke ut som at det bidrar til å få ned vekta på folk. Spør du meg, så er kroppspress og stigmatisering noe av det mest skadelige tjukke folk opplever. Jeg kjenner mange med store kropper som har følt på samfunnets fordommer og holdninger. Nedlatende blikk og syrlige kommentarer.

Global fedmeepidemi, smak på ordet. Vi blir tykkere og tykkere – rundt en million nordmenn lever med den kroniske sykdommen fedme. For det er nemlig det – en kronisk sykdom.

Fedme og overvekt skyldes en ubalanse mellom energiinntak og energiforbruk, skriver Helsedirektoratet i sine faglige retningslinjer for primærhelsetjenesten. Flere har også en økt sårbarhet for å utvikle fedme og overvekt. Hormoner, arv, visse typer legemidler, psykisk uhelse og dårlig økonomi er noen av faktorene. Andre faktorer kan være spiseforstyrrelser, røykeslutt og, hold deg fast, vekttap.

I kroppen har vi rundt 30 milliarder fettceller. Vi har hvite fettceller, som lagrer fett, og vi har brune fettceller, som omdanner fett til varme. Cellene har også viktige funksjoner for ulike hormoner og signalstoffer. Når vi legger på oss, øker fettcellene i størrelse opptil fire ganger før de deler seg – sånn fortsetter det.

De hvite fettcellene bare øker, de blir ikke færre – selv ved vekttap. Når de tømmes, er deres største ønske og mål å komme tilbake til sin største oppnådde størrelse. Dermed er det utfordrende å opprettholde vekttap – kroppen din ødelegger for deg. Det er kronisk.

Nedlatende blikk og syrlige kommentarer: En stor kropp skal ikke definere hvem du er som menneske. Det er ikke kroppen som er urettferdig – det er holdningene som er urettferdige, skriver spaltist Oscar Aaslund Hovin. Foto: Privat

Herregud, jeg skal aldri spise suppe og tomat igjen, sa to av mine venner etter at de hadde vært på en av livets mange dietter. Det har kommet mange dietter gjennom åra, og flere vil det bli. Lavkarbo, suppediett, knekkebrøddiett, periodisk faste og 5:2 er bare noen av dem. Allerede 500 år før vår tidsregning kom den greske legen Hippokrates med sin løsning, nemlig tørr mat, gå langt naken og sove på harde senger. Senere har folk sverget til eddik, grønnsakvann, tørr vin og en revolusjonerende såpe som kunne vaske bort fettet (!). Jeg har også fått fortalt at samlivsbrudd er en effektiv metode for vektnedgang, ikke at den anbefales til noen.

For de fleste, er det ikke vanskelig å gå ned i vekt – utfordringa er å opprettholde et vekttap. Se bare på alle jojo-slankere der ute som lider seg gjennom diett etter diett, går ned noen kilo og deiser rett opp igjen. Pluss noen kilo til. Hvem kan vel gå på en diett resten av livet? Noen klarer det, men for oss andre dødelige som klarer å motstå alt annet enn fristelser, er det mildt sagt utfordrende.

Fedme er en kronisk sykdom som jeg og mange andre lever med. Jeg må si det for at du som leser skal skjønne at jeg vet det. Det er nemlig til stadighet folk som må fortelle oss tjukke at vi er det – tjukke. Takk for informasjonen, men det er neppe et eureka-øyeblikk for noen av oss. Vi vet det. Vi vet også hvordan man kan gå ned i vekt, men om det hadde vært så enkelt, hadde ikke én million nordmenn levd med fedme.

Et liv med fedme forbindes med en økt risiko – økt risiko for nedsatt livskvalitet, flere tilleggssykdommer og tidlig død. Etter selv å ha utviklet tilleggsplager etter å ha levd med en stor kropp store deler av livet, bestemte jeg meg for å be om hjelp. Ikke bare for å gå ned i vekt og holde vekttapet, men først og fremst for å forbedre helsa og sikre et langt og godt liv.

Uansett om du er tjukk, tynn eller en plass midt imellom, skal vi behandle folk fint. Fedme er verken latskap eller en egenskap. Om noen vil gå ned i vekt, er det opp til hver enkelt og man skal ha respekt for den man er som person – ikke ut ifra om man bor i en stor eller liten kropp.

Vi er nok mange som er i gang med å bekymre oss for sommerkroppen – det er neppe forbeholdt oss som bor i en stor kropp med over 40 i BMI. La bekymringene ta ferie, kle av deg, bjuda på och njut! La oss heller satse på helårskropp – god sommer!

Les flere tekster av Oscar Aaslund Hovin her!

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!