De som trenger velferdsstaten mest, fikk kun to punkter i den politiske plattformen Kent Ranum skal styre byen på.

For ei uke siden la de blågrønne samarbeidspartiene fram sin politikk. Plattformen inneholdt skuffende få løfter om hvordan barnevernet i Trondheim skal utvikle seg de neste fire årene. Vi forventer en mer offensiv politikk på vegne av barna og familiene som trenger velferdsstaten mest.

Barnevernsreformen, som ble innført i fjor, gir kommunene et mye større ansvar enn tidligere. I den 15 sider lange «Samarbeidsplattform for sentrum-Høyre» finner vi kun to kulepunkter om barnevern. Ansatte i oppvekstsektoren skal få bedre verktøy til å avdekke omsorgssvikt, og kommunen skal sikre et lavterskel samtaletilbud til alle som trenger det. To gode løfter, men de svarer ikke på de store utfordringene sektoren står overfor.

Arbeidsbelastningen er skyhøy, og undersøkelser viser at urovekkende mange ønsker å slutte i barnevernet. De rødgrønne skal ha skryt for at de økte bemanningen i barnevernet i Trondheim med 20 årsverk fra 2020 til 2022. Ifølge fagbladet Fontene sank sykefraværet i samme periode med nær 12 prosent.

Men store oppgaver gjenstår. Dessuten vil dyrtida, der økonomisk trøbbel kan gjøre omsorgsrollen vanskeligere for flere, kreve at barnevernet jobber enda tettere sammen med Nav for å komme tidlig inn i familier som sliter. I tillegg til flere folk, må politikerne sørge for god ledelse og fornuftig organisering.

I valgkampen snakket Kent Ranum (H) mye om kampen mot utenforskap. Ofte ble det etterfulgt av valgløfter knyttet til barnehage og skole. Begge institusjonene spiller en viktig rolle i arbeidet med å sikre alle barn en trygg hverdag og ei god framtid. Men lever barn i utrygghet hjemme, er det begrenset hva pedagogene kan utrette. Ambisjonen om å bygge et lag rundt eleven er god, men omsorgen kan ikke ta slutt idet barnet går ut av skoleporten.