70 prosent av de marine ingrediensene i fiskefôret er byttet ut med proteiner og fett fra planter.
- Dette har redusert innholdet av de sunne omega-3 fettsyrene i fiskefileten med cirka 60 prosent. Av hensyn til laksens helse og forbrukerne krav til omega-3 i fisken er det viktig å finne nye kilder til disse viktige næringsstoffene i fiskefôret, sier seniorforsker Bente Ruyter i matforskningsinstituttet Nofima.
Men oppdrettslaksen er fortsatt en viktig kilde til marint omega-3, understreker Ruyter.
- Ett måltid oppdrettslaks dekker det ukentlige behovet for en frisk person. Laksen er fortsatt en av våre beste kilder til omega-3 i kosten, sier hun.
Tidligere var det 90 prosent marine råvarer i laksefôret. Nå er fiskeolje og fiskemel i økende grad erstattet av rapsolje og soya.
- Det ventes en kraftig vekst i oppdrettsnæringen, men det vil ikke være nok fiskeolje til å dekke næringens behov for marint omega-3. Hvis det ikke finnes nye kilder til marint omega-3, er det fare for at innholdet i fôret og dermed i fisken går ytterligere ned. Det drives forskning på mange felter for å finne nye kilder og fôringsmetoder. Jeg tror den reduserte tilgangen til fiskeolje og marint omega-3 kan løses i løpet av få år, sier Ruyter.
Norske forskere skal finne ut om tran er sunt for alle
Innholdet i fisk viktig for mange
Nasjonalt råd for ernæring gir råd til Helsedirektoratet om kosthold.
- Vi har ikke vurdert nedgangen av marint omega-3 i oppdrettslaks spesielt, sier Erik Arnesen.
Han er medlem i rådet og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.
- De helsemessige konsekvensene er vanskelig å vurdere. Jeg vil tro nedgangen har størst betydning for dem som spiser fisk sjelden, og som nesten bare spiser laks, sier Arnesen.
Han mener det er viktig å overvåke utviklingen av næringsinnholdet i fisk nøye.
- Laks og makrell er de fiskeslagene som bidrar mest til nordmenns inntak av marint omega-3 utenom tran, så innholdet i fisk er viktig. Men tilgangen på opplysninger om omega-3 innhold er ikke god nok i dag. Mange forbrukere er neppe klar over at nedgangen av marint omega-3 i oppdrettslaks har vært så stor som omkring 60 prosent, sier Arnesen.
Ernæringsrådet mener for lite inntak av fisk generelt er en utfordring i kostholdet.
- Vi anbefaler å variere mellom flere typer fet fisk. For gravide, ammende og unge kvinner er det ekstra viktig å spise fet fisk fordi de har økt behov for marint omega-3. Anbefalingen fra rådet er å spise 300–450 gram fisk i uken, hvorav minst 200 gram fet fisk. Dette dekker behovet for omega-3, sier Arnesen.
Bransjen ikke bekymret
Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Sjømat Norge sier det pågår en intens leting etter nye kilder for marint råstoff til oppdrettsbransjen.
- En kraftig vekst i næringen krever at man må løse fôrutfordringen. Næringen kan ikke gå mye mer ned på den marine andelen, og må hente mer marint råstoff fra andre kilder enn i dag. Planter som dyrkes i havet kan for eksempel bli en ny kilde til marint omega-3. Alle vet at det er lite rom for å øke beskatningen av de ville fiskebestandene, men vi kan utnytte enda mer avskjær fra fiskeindustrien og såkalt utkast fra fiskefartøyer, sier Kvistad.
- Frykter dere at mindre marint omega-3 i oppdrettslaksen får forbrukerne til å se på den som et dårligere produkt?
- Jeg tror folk vet at laksen fortsatt er en av de rikeste kildene til omega-3, så det bekymrer meg ikke. Omdømmemålingene viser at norsk laks har en svært sterk posisjon blant forbrukerne, sier Kvistad.
Vil dyrke fram 25 000 tonn larver årlig
Påvirker næringsbalansen
Mer bruk av planteolje i fiskeforet har også ført til økte nivåer av omega-6 fettsyrer i laksen. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) mener nivåene av omega-6 i fiskefôret ikke bør økes dersom laksen skal bidra til en riktig balanse mellom omega-6 og omega-3 i kostholdet.
- Vi får omega-6 fra en rekke kilder, derfor er det viktig at det samlede inntaket ikke blir for stort, sier forskningsdirektør Bente Torstensen i NIFES.
Omega-6 er essensielle fettsyrer som vi trenger i kosten. I oppdrettslaks er det ca. ti ganger mer omega-6 enn i villaks.
- Dette kan bli den nye oljen
Egil M. Opland951 98 689egil.opland@adresseavisen.no