Befolkningsveksten vil være på over 20 prosent i kommunene Skaun, Malvik og Stjørdal fra 2018 til 2040. Landsgjennomsnittet i samme periode vil være 14 prosent, ifølge framskrivingene til SSB.

- Avstanden til de store bysentrene har mye å si for framskreven vekst. Det er nok på grunn av kort pendleravstand og nærhet til byens arbeidsmarkeder. En annen årsak kan være ønsket om å bo bynært, ved at man kan benytte seg av tilbudene som finnes i de store byene, som mangfoldige restauranter og større kulturtilbud, sier Stefan Leknes forsker i SSB.

Fremover er Trøndelag midt på treet for vekst i befolkningen. Det vil være en vekst på rundt 13 prosent fra 2018 til 2040.

- Det vi ser er at det generelt for landet vil være størst vekst i kommunene rundt de store byene, det er tilfellet også rundt Trondheim, sier Leknes.

Dette kartet fra SSB viser befolkningsfremskriving til 2040. Du kan zoome inn på din kommune og du kan også trykke på pilen for å få mer informasjon om hvordan SSB ser for seg fremtiden.

Trondheim runder 200 000

Veksten i Trondheim ligger på landsgjennomsnittet i perioden 2018 til 2040. Veksten vil være lavere enn i Oslo og Kristiansand.

- Veksten ligger på noenlunde samme nivå som antatt i 2016. Innbyggertallet i Trondheim er ventet å runde 200 000 i 2021, ifølge befolkningsframskrivingens hovedalternativ. Dette er tall som er blitt hentet ut med samme struktur som Trondheim har i 2018, før kommunesammenslåingen. Innen 2040 vil innbyggertallet i Trondheim ha rundet 220 000, forteller Leknes.

Størst nedgang i distriktene

Det er utkantkommunene som har den laveste veksten også i Trøndelag, som i resten av landet. Her vil det også være kommuner som kan få nedgang i innbyggertallene.

- Fire kommuner vil ha mer enn 15 prosent nedgang i innbyggertallene, Leka, Namsdalseid, Verran og Fosnes. Alle disse kommunene ligger i distriktet og er lenger unna de store byene, og alle ligger også i gamle Nord-Trøndelag, sier Leknes.

Det de ser er at befolkningsveksten og sentraliseringen henger sammen med aldring. Særlig i kommunene med liten vekst, eller nedgang er det en høy andel eldre.

-I Leka, Verran og Fosnes vil hver tredje innbygger være over 70 år i 2040. Dette er en mye større prosent enn i de bynære kommunene med vekst. I Stjørdal, Malvik og Skaun vil det bare være 12–18 prosent av befolkningen som er over 70 eller over i 2040, altså mindre enn hver femte person, forteller Leknes.