- Jeg synes Forsvarsbygg har vært for dårlige på å skape trygghet hos naboene av flystripa, sier hun.

Flere naboer til flystripa har i flere år etterlyst avklaring av sin egen bosituasjon når nye, og adskillig mer støyende kampfly kommer til Ørland. 175 boliger skal tilbys statlig oppkjøp, såkalt innløsning, på grunn av støy fra de nye flyene.

Aarbergsbotten, som bor på Ørlandet, mener det nå haster å komme i gang med innløsning av de naboene som vet at de ønsker å flytte vekk fra bråket fra den kommende basen.

- Det er ikke greit at de som har et sterkt ønske om å få avslutta innløsningsprosessen, ikke får gjort det, sier hun til Adresseavisen mandag.

Adresseavisen brakte mandag nyheten om at Forsvarsbygg planlegger å innløse under halvparten av de 175 mest støyramma naboene til flystripa på Ørlandet før Norges nye F 35-fly begynner å komme til Ørland neste høst.

- En umenneskelig oppgave

For å sikre at de som vil flytte får tilbud om det snarest mulig, mener Aarbergsbotten at Forsvarsbygg ikke lenger kan ha ansvar for både det som skjer innafor gjerdet til militærbasen - selve utbygginga, og det som skjer utafor gjerdet - håndtering av konsekvensene for naboene til basen.

- Jeg mener en omorganisering må skje snarest. For det å bygge en militærbase, og det å ta vare på folk som bor rundt den samtidig, det er nærmest en umenneskelig oppgave, sier hun.

- Mener du Forsvarsbygg ikke har vist seg kapabel til å gjøre begge deler?

- Det er dessverre sånn at de som bor ved basen ikke får den oppmerksomheten man kunne ønska seg. Det å bygge base er én ting, og det kan Forsvarsbygg. Det å ta vare på mennesker er noe helt annet. Ved å opprette en egen organisasjon som kun fokuserer på å ta seg av folkene rundt basen, tror jeg man kunne unngått mange konflikter og frustrasjoner, sier hun.

Huitfeldt: - Forventer grundig orientering

En ferierende leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), skriver på sms til Adresseavisen at hun forventer at Stortinget blir "grundig orientert" om hvordan naboene blir behandla i denne saken.

- Jeg forventer også at forsvarsministeren deler sine vurderinger av Aarbergsbottens forslag med hele Stortinget. Dette kan ikke være en intern Høyre-sak, men noe hele Stortinget må få mulighet til å diskutere, sier hun.

Forsvarsbygg: - I rute

Olaf Dobloug, leder for utbygginga for Forsvarsbygg, vil ikke kommentere organiseringa av basebygginga.

- Det får departementet ta seg av. Jeg vil si at jeg har forståelse for at dette er vanskelig for de som venter på avklaring av bosituasjonen. Vår forpliktelse er å gjennomføre utbygginga i henhold til reguleringsplanen, altså med en sluttføring av innløsning og støytiltak utafor gjerdet innen utgangen av 2019. Det har vi en god plan for og det er vi god i rute med, sier han.

Adresseavisen har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet, som mandag melder at de foreløpig ikke har anledning til å kommentere saken.