- Nei, dette synes jeg ikke dette er noen god prosess. Dette med Fosen kommune går for fort, sier Ragnar Bliksås.

Bare noen nevner kommunesammenslåing går diskusjonene heftig rundt furubordene på lærerrommet ved Testmann Minne skole i Leksvik. De fleste har sterke meninger om det, enten for eller imot. Flere snakker om dårlige erfaringer fra kommunesammenslåingen mellom Mosvik og Inderøy, der følelsene i den tidligere nabokommunen, Mosvik, er at de har mistet mye. Og flere rister på hodet over storkommunen som plutselig kom inn fra siden i siste liten.

Delte meninger

Men slett ikke alle er avvisende til en storkommune, noen synes det kan være en vel så god løsning som Indre Fosen kommune, bestående av Leksvik og Rissa, der Leksvik blir lillebror.

- Jeg har sagt det før, hvorfor ikke slå sammen mer, sier Randi Stensønes.

LES KOMMENTAREN: Hastverk for samling av Fosen

Den tidligere kommunestyrerepresentanten Bliksås, som faktisk hadde kommunalminister Jan Tore Sanners far som fransklærer, er bekymret for rekrutteringen av lokalpolitikere. Han frykter at en storkommune vil lokke helt andre typer, og enda flere «broilere» inn i politikken. Han synes ideen om lokalstyrer eller bygderåd høres ut som en god løsning for å sikre lokal forankring i en eventuell storkommune.

- Utfordringen vil være å få en så stor kommune til å fungere. Det er krevende å få alle til å spille sammen og slutte å være nessekonger, sier Bliksås.

Ville vurdert Fosen

Flere snakker likevel om at sammenslåingen skjer på feil måte og i feil rekkefølge. Det ville vært naturlig å vurdere Fosen først om det bare var kommet opp før. Andre nevner spørsmålet om hvor kommunesenteret skal ligge i en storkommune.

Rektor Øystein Bjørvik peker på alt arbeidet som ligger bak, før en sammenslåing er klar.

- Vi har tre kommunestyrerepresentanter her på skolen. De skal på 57 møter dette skoleåret, sier han.

- Når vi har kommet så langt med kommunesammenslåing, lagt ned så mye arbeid og arbeidstid i det, og får det til bra, så føles det bortkastet dersom vi må i gang med en ny prosess rett etterpå uten at det får gått seg til, sier Bjørvik.

-Viktig at livet går videre

I sokkelen på det store røde kommunehuset midt i Leksvik sentrum sitter Bård Hindrum foran et ikke altfor ryddig skrivebord i det han omtaler som «verkstedet». Sjefen for frivilligsentralen er allerede ansatte i Indre Fosen kommune, siden kulturetaten har tyvstartet på kommuneetableringen. Han ser både fordeler og ulemper med den nye kommunen de er på vei inn i, men tenker seg lenge om når han får spørsmålet om hva han tenker om en eventuell ny kommunesammenslåing til én Fosen kommune. Han er spent på om folk vil miste engasjementet etter å ha vært gjennom en vanskelig sammenslåing, eller om de går lei. Han heller til det siste.

foto
Allerede ansatt. Bård Hindrum i Leksvik frivilligsentral er allerede ansatt i Indre Fosen kommune. Han er usikker på om folk vil orke ane så tung prosess en gang til.

- Jeg tenker at det er viktig at politikerne nå forstår at livene til folk går videre og tar nødvendige avgjørelser også på andre områder, slik at ikke mange saker blir hengende, sier han.

- Liker det dårlig

En drøy kilometer unna, på Røstad tar varaordfører Bjørnar Buhaug (Sp) en pause fra lamminga og de 180 vinterfora sauene, for å snakke med Adresseavisen. Selv om han og Senterpartiet var positive til en sammenslåing med nabokommunen Rissa, liker han det som skjer nå veldig dårlig.

- Det blir ikke noen frivillig sammenslåing til Fosen kommune. Da blir det med tvang, så godt kjenner jeg politikerne i de andre kommunene også, fastslår varaordføreren.

Buhaug snakker om at det var nødvendig å slå seg sammen med Rissa for å møte utfordringene som kommer, og at de fikk på plass en god intensjonsavtale med nabokommunen. Han er bekymret fordi prosessen rundt dette er altoppslukende for kommunene og de ansatte. Dessuten føler han at en storkommune blir helt feil for befolkningen.

- Leksvik hører ikke naturlig hjemme på Fosen. Trondheim er vårt naturlige bo og arbeidsmarked. Det er dit vi drar for handel og kulturtilbud. Steinkjer, Verdal og Levanger er også nærmere. Det er mye bra på Fosen, men det er ikke dit vi er fokusert, sier han.

Sp-politikeren mener Rissa og Leksvik må prøve å bli del av veksten som skjer rundt Trondheim.

- Det blir helt feil å snu fokus og isteden styres fra for eksempel Brekstad, sier han.

foto
Allerede ansatt. Bård Hindrum i Leksvik frivilligsentral er allerede ansatt i Indre Fosen kommune. Han er usikker på om folk vil orke ane så tung prosess en gang til. Foto: FRANK CADAMARTERI