Etter at SV mandag formelt brøt ut av sjupartisamarbeidet i Trondheim, måtte gruppeleder Ottar Michelsen finne seg ny plass under dagens formannskap.

KOMMENTAR: Det rødgrønne fyrtårnet i Trondheim lyser ikke lenger

- På en måte trist

I alle år har han sittet til venstre for ordførerstolen, mellom MDG og Venstres representant. Men tirsdag måtte han sette seg på høyre side, ved siden av Frps Elin Marie Andreassen.

- Det er på en måte trist fordi det rødgrønne samarbeidet har vært et tydelig politisk prosjekt med tydelig retning. Men når retningen ikke er der, er dette rett av oss, sier Michelsen.

Bakgrunnen for at SV bryter med Ap - og resten av flertallet i Trondheim - er at Venstre har gått i regjering med Frp og Høyre. SV mener det blir feil å samarbeide lokalt med et parti som velger å gå inn i en borgerlig regjering.

foto
Ottar Michelsen i munter passiar med finansdirektør Olaf Løberg, kommunaldirektør for helse og velferd, Helge Garåsen og kommunaldirektør for kultur og idrett, Ola By Rise Foto: Roy Tommy Bråten

Ved siden av Frp

Ironisk nok fikk Michelsen nå plassen ved siden av Frp, og smilene satt løst i det varaordfører Ola Lund Renolen banket i gang møtet.

Etter en drøy time var det første formannskap med SV i opposisjon over, og fortsetter det slik, er det lite som tyder på at SV har gjort noe feil med tanke på innflytelse. SVs to forslag ble begge nemlig enstemmig vedtatt.

- Hehe, nå er nok ikke dagens formannskap representativt. Men vi fikk støtte, og det er jeg glad for, sier han.

LES KOMMENTAREN: SV velger nødutgangen

- For stor posisjon

- Ingen anger med andre ord?

- Det er fordel og ulemper med å bryte ut. Nå kommer vi hit uten diskusjon rundt forslagene på bakrommet. Det er helt klart en fordel at debatten tas i det åpne rom.

foto
Formannskapet i Trondheim - nå med SVs Ottar Michelsen (med hendene ned ansiktet) på høyre side av ordførerstolen. - Det er på en måte trist, sier han. Foto: Roy Tommy Bråten

- Så flere burde gjort som dere?

- Vi har vært tydelig på at posisjonen er blitt for stor, og da blir den både utydelig og utvannet. Med modellen vi har i Trondheim er det mulig å komme med forslag uansett, men vi får se hvordan det blir, sier Michelsen.

Lykke: - Jeg fatter det ikke

For Geirmund Lykke og KrF er det helt utenkelig å gjøre det samme. Han smilte han også da han tok bilde, men er tydelig på at han ikke forstår SVs begrunnelse.

- Jeg er overrasket. SV har som oss andre signert avtale for fire år. I avtalen står det ingenting om at den gjelder kun under forbehold om hvem som sitter i regjering. Begrunnelsen holder ikke vann, og jeg fatter det ikke. Men SV har tatt en taktisk vurdering som jeg tar til etterretning, sier Lykke.

Ordfører Ottervik: - Det er vanskelig å forstå logikken

- Hente sympatisører fra Ap

- Hva legger du i taktisk vurdering?

- At SV har tro på større synlighet. At de lettere kan gå til angrep på flertallet, og ikke må ta hensyn til samarbeidsklimaet. Kanskje SV også ser for seg å hente sympatisører fra Ap og andre, sier Lykke.

- Så tanken om på å bryte ut har ikke slått deg og KrF?

- Ikke i det hele tatt. For meg er det å være forutsigbare i politikken, holde avtaler, ikke love mer enn det man klarer å holde, ikke springe ut og inn av samarbeid viktige grunnpilarer i mitt politiske arbeid. Jeg kjenner jeg blir provosert over den måten SV driver taktikkeri, sier Lykke.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.