Kongsberg Maritime gir bort et dynamisk posisjonssystem til NTNU-skipet Gunnerus.

Gaven er verdt i overkant av en million kroner og kommer i tillegg til mye annet teknisk avansert utstyr fra Kongsberg Gruppen. Kongsberg kaller posisjoneringssystemet for «state of the art», altså det ypperste i sitt slag. Med dette skal forskningsskipet kunne ligge stille i nøyaktig samme posisjon på tross av vind, strøm, bølger eller is.

Nøyaktig posisjon

Når NTNU-forskere skal følge utviklingen av de vernede korallrevene utenfor Tautra, er det nødvendig at de gjør undersøkelsene på nøyaktig samme sted år etter år.

Det er en grunn til at NTNUs forskningsskip Gunnerus trenger et svært nøyaktig posisjoneringssystem.

Les også: - Jeg måtte kjøre båten tilbake og se hva det var

Brukes til forskning

Fire fakultet, mange institutt og ikke minst forskere, deler på Gunnerus. NTNU-forskere bruker skipet til å studere biologi, teknologi, geologi, arkeologi, oseanografi og fiskeriressurser.

I tillegg bruker næringslivet Gunnerus. Gard Ueland i Kongsberg Seatex forteller at Gunnerus og Hurtigruten er deres hyppigst benyttede testfartøy når de prøver ut ny teknologi.

Les også: Fra Brattøra og ut til verdensrommet

Samarbeid Kongsberg-NTNU

Kongsberg er verdensledende på posisjoneringssystem for skip, og har levert det konserndirektør Even Aas kaller for hjerne- og nervesystem til 17000 fartøy på alle hav. Ifølge ham er det en tredel av verdens handelsflåte. Forskningssamarbeidet med NTNU er en viktig grunn til at Kongsberg har denne posisjonen

– Det er viktig å utvikle testfasiliteter i Gunnerus, sier konserndirektør Even Aas.

Les også: Forskningstokt i torsketarmen

– Både Kongsberg og NTNU drar nytte av at Gunnerus har det aller beste utstyret. Viss du skal forske og utvikle gode ting, må du ha det beste utstyret for å få så nøyaktige forskningsresultater som mulig.

Aas mener Kongsberg Gruppen har nytte og glede av gaven fordi de får ta del i forskningsresultatene fra NTNU og kan rekruttere de gode studentene som har brukt dette i studietiden.

Trennger nøyaktig posisjon

– Vi trenger nøyaktig posisjonering og å kunne ligge helt stille i nesten alle arbeidsoperasjoner vi gjør, sier driftsleder Svenn Linde på Gunnerus.

Les også: ROV-drift på havbunnen

– Slik vil vi mer nøyaktig kunne studere utviklingen av korallrevene utenfor Tautra. Eller vi kan følge ubemannede farkoster som droner eller undervannsfartøy. Dette blir viktig i alt vi gjør. Han forteller at Gunnerus er fullt belagt hele året med forskningsoppdrag eller oppdrag for industrien.

– Vi er fullbooket lenge før jul hvert år, sier han.

Konserndirektør Even Aas i Kongsberg Gruppen. Foto: OVE RONNY HARALDSEN/ KONGSBERG GRUPPEN
I bassenget til Marinteknisk senter på Tyholt blir posisjoneringssystemet prøvd ut. Flere propeller gjør at modellbåten ligger helt stille på tross av vind, bølger og strøm. Foto: OVE RONNY HARALDSEN/ KONGSBERG GRUPPEN
Det dynamiske posisjoneringssystemet i bruk ombord i Gunnerus. Foto: Hallstein D Mala