–Det var som en drøm å komme hit!

Tonje Langdahl Olsen (29) spaserer gjennom sykkelparkeringen i kjelleren på Abels hus i Teknobyen på Elgeseter i Trondheim.

– Her er det virkelig lagt godt til rette. Det gjør det så mye enklere å velge sykkelen. For min del tar det fem minutter ned hit fra jeg setter meg på sykkelen hjemme, til jeg er fremme her. Med bussen tar det 20 minutter, forteller hun.

Olsen jobber i administrasjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hun er en av de rundt 500 som jobber i Abels hus, som ble ferdigstilt i fjor. I sommerhalvåret bruker hun sykkelen daglig til og fra jobb og hjemmet på Havstein på Byåsen.

Syklisten: Tonje Langdahl Olsen er svært godt fornøyd med sykkelfasilitetene hun har til rådighet i kjelleren på Abels hus.

Egne sykkeldager

Da Adresseavisen er innom torsdag formiddag er rundt 230 av de 250 sykkelparkeringsplassene tatt. Flere mekkestativ, med et utvalg fastnøkler, skiftnøkler og sykkelpumpe står klare til dyst. En vaskestasjon er tilgjengelig for dem som vil spyle av sykkelen når de kommer. Hjelm og hansker kan syklistene legge inn i «døgnskap» like ved, som fungerer med byggets adgangskort. Inne i garderoben venter rene håndduker hver dag.

– Vi strekker oss så langt vi kan for å gjøre det så lettvint som mulig for dem som sykler, sier Steffen Ødegård, administrasjonskoordinator hos huseier KLP Eiendom Trondheim.

Han forteller at de, i tillegg til de faste fasilitetene, også har egne sykkeldager hver vår og høst. Da hyrer de inn mekanikere som gjør enkle reparasjoner. De lager også en tilstandsrapport på sykkelen, dersom det er mer avanserte operasjoner som må til.

– Sist runde, nå i vår, sto de i to dager og tok enkel service på rundt 100 sykler, forteller Ødegård.

Fine forhold: Rene håndduker og garderobeskap i kjelleren på Abels hus i Teknobyen i Trondheim.

Strava og styrkeprøven

NVE flyttet sine 35 ansatte fra Trekanten på Vestre Rosten, til Teknobyen, i fjor. Da de var på Tiller tok Tonje Langdahl Olsen buss.

– Det var nesten ei mil til jobb da, og mye dårligere sykkelvei for min del. Det var noen sykkeloppheng der, men ikke håndduker i garderoben eller mulighet til å tørke klær. Det var også få dusjer. Du måtte planlegge syklinga mye mer der. Det er mye enklere å ta sykkelen hit, sier Olsen.

Hun forteller at mange av kollegene også sykler til sitt nye arbeidssted. Det handler om grei adkomst, trygg parkering og at det er muligheter for å gjøre reparasjoner og vask av doningen.

–  Det er også viktig at du får tørket klær i løpet av dagen i tørkerommet, slik at du slipper å sykle hjem i våte sykkelklær, sier Olsen.

Nå har hun bare 2,5 kilometer hver vei til jobb, og gjør unna turen på fem minutter. Men 29-åringen er ikke redd for lange distanser. Denne helga debuterer hun på lag for Stiftstaden sykkelklubb i Den store styrkeprøven, mellom Trondheim og Oslo. På Strava (en treningsapp som loggfører treningen din og lar deg sammenligne deg med andre, journ.anm.) har hun rekordfart på 35 kilometer i timen over Stavnebrua.

– Jeg sykler tidlig om morgenen, før rushet har begynt. Jeg prøver å komme meg fortest mulig til jobb og hjem etterpå. Men jeg tar hensyn, forholder meg til vikeplikten, viser tegn og stopper på rødt lys, sier hun.

Strøm: Ladepunkter for elsykkel er et av tilbudene i sykkelparkeringen i Abels hus.

Færre leier parkering

NVE har leid ti parkeringsplasser til bil i kjelleren. Fire er reservert for servicebiler, mens de seks andre plassene er for NVEs gjester og distriktsingeniører. De som ikke brukes til dette, kan brukes av ansatte ved behov.

– Det kan være om du for eksempel skal til tannlege eller lege i løpet av dagen. De som har behov for fast plass hver dag har leid egen privat plass, forteller Olsen.

Det jobber om lag 2000 mennesker i Teknobyen, som består av fire bygg på til sammen 75 000 kvadratmeter; Innovasjonssenteret, Miljøbygget, Teknostallen og Abels hus. Eiendomsforvalter Bjørnar Pedersen i KLP forteller at det fortsatt er mange bedrifter som har behov for parkeringsplasser for bil.

Vann: Mange bruker stativet som hvor du kan plassere sykkelen og spyle av salt og støv.

– Men KLP registrerer at flere leietakere nedskalerer parkering til de ansatte. Det er en klar trend. Det kan være de som hadde 30 før, som nå går ned til ti, eksemplifiserer Pedersen.

Miljøpakken kårer hver høst årets mest sykkelvennlige arbeidsplass, og gir råd om hvordan bedrifter kan tilrettelegge for syklende arbeidstagere. Så langt er de fem beste i klassen Proserv, Svanholm, Multiconsult, Kjeldsberg og Skatteetaten, ifølge Ingeborg Grønning i reiserådgivergruppa i Miljøpakken i Trondheim kommune.

– Tiltakene er delt i kategoriene parkering, sykkelkultur, aktiviteter og fasiliteter. Hver arbeidsplass har utpekt en «sykkelleder» som tar ansvar for å fremme sykkelkultur, sier Grønning.

På hjul: Bil og sykkelparkering i kjelleren i ett av de fire byggene i Teknobyen.