En av dem som kan notere seg for nye rekorder, er Otto Moe, daglig leder i Otto Moe AS, Volvo- og Fordforhandler i Namsos, Grong og Rørvik.

- Vi har aldri solgt så mye Volvo som i år, det har så langt vært en dobling i antall kontrakter på Volvo, sier en strålende fornøyd bilforhandler.

Det er særlig Rørvik som peker seg ut, der skriver bilselgerne kontrakter så blekket spruter. Nybilsalget for Ford viser en økning på 20 prosent. For brukte biler ligger veksten på ti prosent, som er litt svakere enn ventet.

- Det er tydelig at optimismen råder i fiskeoppdrettsbransjen. Det gjenspeiler seg i bilsalget. Mange er villige til å bruke mye penger på ny bil, sier Otto Moe.

Han mener bilsalget er kanskje den viktigste pulsmåleren på aktiviteten i et samfunn. Som patriotisk namdaling gleder det ham at næringslivet og lokalsamfunnet for øvrig vokser og utvikler seg.

I august var oppgangen i salget av personbiler i Namdalen 34,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. I løpet av årets åtte første måneder er det registrert 652 nye personbiler, en økning på 6,4 prosent. I august ble det registrert 101 nye personbiler i Namdalen, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Elsker dieselbiler

Mens det i Norge totalt sett er en betydelig nedgang i salget av dieselbiler, er økningen på 6,1 prosent i Namdalen. Bensinandelen er gått ned 7,6 prosent i Namdalen. Andelen ladbare hybrider er gått tilbake 3,7 prosent, mens hybridene er økt med så mye som 38,6 prosent. Elbilandelen er gått opp hele 53,6 prosent. Men her gjelder de små talls lov.

Ved utgangen av august var det registrert 43 elbiler i grisgrendte Namdalen mot 28 i fjor, med henholdsvis Nissan Leaf og VW Golf på topp. Volkswagen er distriktets mest populære bilmerke (119 biler), så vidt foran Volvo (114), med Skoda (96) og Ford (71) på de neste plassene. På modellstatistikken finner vi på toppen VW Golf (53 biler), Skoda Octavia (48), Volvo V90 (44), Mitsubishi Outlander (29), Ford Kuga (27), VW Passat (25), Volvo V40 (23), Volvo V60 (22), Skoda Superb (22) og Opel Mokka (21).

- Dieselandelen holder seg høyt i Namdalen?

- Vi vurderer litt annerledes enn i de store byene. Her er det lange avstander og folk bor mange steder spredt. Volvo V90, som er en

forholdsvis dyr bil, har en veldig høy dieselandel, sier Moe.

Mot rekordomsetning

Hittil i år har Otto Moe AS solgt om lag 700 biler i Namsos, Grong og Rørvik. Omsetningen nærmer seg en kvart milliard kroner, en økning på 24 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. – Trolig vil vi i år komme til å selge over 1000 biler. Det er all time high, for å si det på godt norsk. Firmaet har eksistert i 74 år og har aldri hatt større omsetning.

Omsetningsøkningen er så langt i år på 45 millioner kroner, og ved utgangen av 2017 vil økningen bli på 70 millioner fra i fjor. Også 2016 var et rekordår sammenlignet med 2015. Moe er optimist med hensyn til 2018.

Han skryter av firmaets 45 ansatte, som hver dag står på og yter maksimalt. – Vi har selvsagt fått drahjelp i form av mange nye bilmodeller, både Ford og Volvo har lansert nye og spennende utgaver av populære modeller. Samtidig legger vi stor vekt på hvordan vi møter kundene. Et bilkjøp er en av de største investeringene man tar som privatperson. Det stiller høye krav til informasjon og veiledning fra oss som skal selge bilene.

Øker kompetansen

Otto Moe AS er også i ferd med å vokse seg større i ettermarkedet. Serviceavdelingen har økt omsetningen av deler og verkstedtjenester med om lag 17 prosent sammenlignet med samme periode i 2016.

Moe opplyser at firmaet opp gjennom årene har gjort flere store investeringer i salgs- og serviceavdelingene, gjennom å bygge romslige og moderne lokaler og øke kompetansen til de ansatte. I fjor ble Otto Moe AS kåret til årets forhandler av både Volvo og Ford.

Moe peker på et svært godt salg av Volvo V90 og de nye XC 40 og XC60. Flere har skrevet kontrakt lenge før bilene kommer til landet. Også den nye Ford Fiesta er godt mottatt.

Kjøper millionbiler

At det på mange områder, og i hvert fall for noen, går godt økonomisk viser salget av biler i millionklassen. Store og sikre biler er også blitt elektrifiserte. Ifølge informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen i Volvo Norge er det tre viktige fordeler. Bestselgeren i segmentet for luksusbiler er Volvo XC90, hvor 91,3 prosent av de 1293 registrerte bilene per 10. september er ladbare. Det viser tall fra OFV.

Den kraftige salgsøkningen for biler fra én million og oppover forklares med avgiftsendringer. Flere ladbare hybrider som Volvo XC90 ble 100 000 kroner billigere fra nyttår.

foto
Rekordår: Bilfirmaet Otto Moe AS har eksistert i 74 år, men har aldri gjort det så godt som i 2017. Salget av nye personbiler er svært godt i Ytre Namdal, der oppdrettsnæringen holder til. Foto: Privat