Heidi Fosslands innlegg om at faren hennes fikk servert cocktailbær med vaniljesaus til lunsj har skapt sterke reaksjoner i det politiske Trondheim.

Saken løftes nå opp til formannskapet tirsdag.

Kommunalsjef for helse- og velferdssenter, Siri Ekle Skaanes, sier de følger opp saken.

– Vi har vært i kontakt med enheten dette gjelder og fått bekreftet at det ble servert en slik dessert til lunsj, og det er ikke en fullverdig lunsj ernæringsmessig. Enhetslederen skal følge opp dette internt nå, forteller Ekle Skaanes.

Kommunalsjef Siri Ekle Skaanes takker familien som varslet om usunn lunsj ved et sykehjem i Trondheim. Foto: Sindre Vartdal / Adresseavisen

– Enkel lunsj på søndager

Heidi Fossland skriver i sitt innlegg at «det var ikke første gang faren fikk en slik lunsj»

– Hvor vanlig er dette?

– Dette er ikke representativt for hva en lunsj på et sykehjem skal bestå av. Det skal være mer næringsrikt enn dette. Ut fra informasjon fra enheten så har det vært vanlig med enkel lunsj på søndager, men det har enheten tatt tak i nå og skal fra nå av ha samme kvalitet på lunsjen uka gjennom.

– Hvorfor har de servert enklere lunsj på søndagene?

– Det har jeg ikke informasjon om. Det kan ha noe med matserveringa ellers på søndag, men det skal uansett ikke fortsette.

I kommentarfeltet på Fosslands innlegg skriver Høyres Ingrid Skjøtskift at hun har bevitnet «Rett i koppen»-løsninger på sykehjem i Trondheim.

– Det tar kort tid å åpne en hermetikkboks og en boks vaniljesaus. Er det tidsaspektet som fører til en slik servering?

– Det må jeg finne mer ut av. Det kan være spesielle ønsker om nudler eller enklere løsninger fra beboerne, og da kan disse imøtekommes. Men regelen er at det skal være mer næringsrik mat på sykehjemmene. Dette er ikke en lunsj vi ønsker å tilby, hvis det ikke er et spesielt ønske.

Takker familien som varslet

Kommunalsjefen forteller at kommunen har ansatt ernæringsfysiologer og serviceverter på sykehjemmene.

– Dette skal bidra til å øke kompetansen om mattilbudet både ernæringsmessig og legge til rette for en god ramme rundt måltidet. Vi jobber kontinuerlig med kompetanseheving på området knyttet til ernæring og for å forebygge underernæring.

– Hva vil dere si til Fossland og pårørende som opplever at deres nærmeste får et mattilbud som ikke er etter kommunens standarder?

– Vi takker for at de varsler om det, slik at vi kan få bedret omsorgstilbudet på helse- og velferdssentrene, deriblant også mattilbudet.

– Hva gjør dere videre i denne saken?

– Vi skal ta med oss saken inn i det systematiske arbeidet vi har på alle helse- og velferdssentrene. Vi skal ta det opp med alle lederne gjennom fagnettverket vi har i sektoren.

– Ikke innafor

Ap's Sara Shafighi har sendt inn spørsmål til kommunedirektøren der hun krever svar på hvordan det sikres at det tilbys næringsrik mat til sykehjemsbeboere.

Shafighi ble oppgitt da hun leste Fosslands Facebook-innlegg.

– Slik skal vi ikke ha det. Jeg trodde først at cocktailbær med vaniljesaus var desserten, men som hovedmåltid er det ikke næringsrikt nok. Jeg tror alle er enige om at det ikke er innafor. Vi har ansatt flere serviceverter for å jobbe med matglede, og det trekker jeg også fram i spørsmålet til direktøren. Jeg er spent på svaret.

Sara Shafighi (Ap) er kommunalråd for Ap. Foto: Mariann Dybdahl

– Å servere «enkel lunsj» skal har vært praktisert på søndager. Kan det henge sammen med lav bemanning i helgene?

– Vi får høre mer om dette fra kommunedirektøren tirsdag.

Shafighi har selv bakgrunn fra å jobbe i Boa og mener middagstilbudet sikres godt gjennom produksjonskjøkkenet.

– Men de andre måltidene må også være forsvarlig, så klart.

– Kjenner du på ansvar for at tilbudet er slik?

– Ja. Vi har ansvaret. Og derfor løfter jeg fram saken i formannskapet tirsdag.

– Rett og slett for dårlig

Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift har engasjert seg i saken.

– Jeg har sett med mine egne øyne at «Rett i koppen» og pølse med brød er vanlig på sykehjem i Trondheim. Det er rett og slett for dårlig. Jeg vil tro det henger sammen med budsjettene. Det er jo egentlig billigere å lage maten selv, så tid kan være en faktor. Det er blant annet dette vi må få svar på i redegjørelsen i formannskapet.

Ingrid Skjøtskift, gruppeleder i Høyre. Foto: Håvard Haugseth Jensen.

– Det er ikke seriøst

Skjøtskift har mange spørsmål.

– Hva er egentlig standarden? Hva er det normale i det daglige? Dette er nok ikke enkelttilfelle. De kvalitetsindikatorene vi bruker i kommunen gir oss bare gjennomsnittsbildet. Og det er jo ikke så verst. Det er utslagene som ikke blir fanget opp. Det er tragisk å se dette som faren til Heidi Fossland fikk til lunsj. Det er ikke seriøst.

– Hvem har ansvaret?

– Det er soleklart et politisk ansvar. Det vil være uheldig å sparke nedover. Vi vet at de som jobber på sykehjem har krevende hverdager og gjør sitt ytterste.