- Trondheim uten NTNU hadde vært en definitivt mye fattigere by, sier Roar Hildonen, som i år ble kåret til årets restauratør av NHO Reiseliv og Norsk Hotellhøgskole.

- Mer søkende

- Studentene henter med seg erfaringene fra reiser, noe som speiles i hva de velger å spise og drikke, sier Hildonen og trekker frem alle impulsene som kommer fra de internasjonale studentene i byen.

At Trondheim har en ung befolkning bidrar til at vegetar og økologisk mat har fått et kraftigere inntog i restaurantbransjen. Når sushien først ble populært var det også unge som var pådriverne.

En annen effekt er at det selges mye spesialøl i regionen, noe Hildonen mener studentene spesielt kan takkes for.

Petter Nome i Bryggeri og drikkevareforeningen forteller at Trøndelag var tidlig ute når spesialøl-bølgen kom på 2000-tallet med Klostergården og Indreøy gårdsbryggeri. I dag har også Austmann og To tårn markert seg. I 2014 delte blant annet Austmann prisen for beste «Brown Ale» i en internasjonal ølmesse i Tyskland.

Besøk hele året

- Ingen tvil om at 36 000 studenter som skal skaffe nettverk og finne kjærester merkes, spesielt på vår restaurant, sier Hildonen, som driver To rom og kjøkken.

Emil Olfusen er daglig leder i utestedet Downtown. Han mener det ville vært «utenkelig» å se for seg Trondheim uten NTNU og livet det bringer med seg.

- Vi har fått et stort utelivstilbud de siste årene, mye på grunn av mange unge mennesker, sier Olfusen, som mener at Trondheim slår over sin egen vekt når det kommer til antall innbyggere i mengden utelivstilbud.

Formet kunsten

- Kunne vært en provinsiell liten sidevei i Norge, men NTNU har gitt Trondheim enn større rolle, sier maleren Håkon Gullvåg.

Han er kjent for sine portretter av markante personer og skapte debatt på tidlig 2000-tallet for maleriene av kongen og dronningen.

Gullvåg trekker fram hvordan NTNU bidro til å utdanne billedkunstnere som var sentrale i å utvikle kunstsamlingen som ble til Trondheim Kunstmuseum.

- NTNU utdannet billedkunstnerne som senere sentrale i å utvikle kunstsamlingen som ble kunstmuseet i Trondheim. Det har vært et nært samspill med lærerkreftene der som ble til kunstakademiet.